Hlavní obsah

U Floridy se objevila kriticky ohrožená velryba s mládětem

Velryby černé patří k nejohroženějším druhům velryb vůbec. Proto je vždycky příjemnou a pozitivní zprávou, když se někomu podaří ji zachytit, zejména v doprovodu mláděte. Takovým „úlovkem“ se nyní může pyšnit i fotograf z americké Floridy.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohroženou velrybu i s mládětem zahlédli u FloridyVideo: Joseph Semkow via Storyful, AP

 
Článek

Velryby u floridského pobřeží na konci ledna viděl fotograf Joseph Semkow. Se svým dronem se v tu chvíli nacházel zhruba 2,5 kilometru od města Vero Beach.

Jelikož jsou velryby černé dobře zdokumentované, má zvíře zachycené na záběrech jméno. Jedná se o samici jménem Derecha, které se mládě narodilo vloni. Samici je odhadem 29 let a jedná se o její páté mládě, o kterém ochranáři ví.

Mládě, které porodila předtím, se bohužel srazilo s lodním šroubem pár dní po narození a ani přes snahu odborníků z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru se mu nepodařilo přežít.

Dobrá zpráva, vzácné velryby byly spatřeny s mláďaty

Koktejl

Populaci velryb černých, která je odhadována na 250 až 350 jedinců, hrozí bezprostřední vymření. I proto jsou každá samice a každé mládě extrémně důležití pro přežití celého druhu.

Než byl v roce 1937 lov velryb černých zakázán, dokázali lidé druh téměř  zdecimovat. Tehdy zbývala ve vodách severozápadního Atlantiku sotva stovka jedinců. Od té doby jejich počet pozvolně vzrůstal, dokud zvířata nezačala na počátku 21. století opět ubývat.

Island definitivně ukončí lov velryb

Zahraniční

Velryby černé nemají kromě člověka žádné přirozené nepřátele. Kosatky dravé, které jako jediné loví větší kytovce, zdá se, tyto velryby jako kořist nevyhledávají. Největším nebezpečím je tak pro velryby černé stále jen člověk. Nejčastější příčinou jejich úmrtí je totiž právě srážka s plavidlem.

Velryby černé se navíc rozmnožují poměrně pomalu. Samice mohou rodit jedno mládě zhruba jednou za tři roky, v současnosti je to však až jednou za pět let. Plně dospělými se mláďata stanou zhruba v osmém roce svého života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám