Hlavní obsah

Island definitivně ukončí lov velryb

Reykjavík

Island plánuje od roku 2024 ukončit lov velryb, oznámilo to podle deníku The Guardian islandské ministerstvo rybolovu. Island je jedním z mála států, které stále povolují komerční lov velryb. Od doby, kdy se k němu v roce 2019 vrátilo Japonsko, ale poptávka po velrybím masu z Islandu klesla a s ní i počet velryb zabitých islandskými rybáři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je jen málo důkazů, že tato činnost má nějaké ekonomické výhody,“ komentovala rozhodnutí ministryně rybolovu a zemědělství Svandís Svavarsdóttirová, poslankyně za stranu Zelených. „Existuje jen málo argumentů pro povolení lovu velryb v roce 2024, po vypršení současných kvót,“ doplnila.

Kvóty pro období 2019 až 2023 povolují Islandu ročně ulovit 209 plejtváků myšoků, což jsou druzí největší kytovci na planetě po plejtváku obrovském, a 217 plejtváků malých, kteří naopak patří k nejmenším velrybám.

Před rybářskými sítěmi mohou kytovce ochránit plastové korálky, tvrdí biologové

Věda a školy

V uplynulých třech letech ale dva největší držitelé licencí lov velryb zastavili, z toho jeden nadobro v roce 2020. V posledních třech letech tak byla islandskými lovci zabita jen jedna velryba, a sice plejtvák malý v roce 2021.

Poptávka po velrybích produktech z Islandu se dramaticky snížila, když se ke komerčnímu lovu velryb vrátilo Japonsko poté, co vystoupilo z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Japonsko je zároveň největším trhem velrybího masa.

Lidstvo jako velryby na moři, taková by mohla být budoucnost bydlení

Tipy a trendy

Kvůli rozšíření pobřežní zóny, kde je rybolov zakázán, se navíc islandským velrybářům výpravy prodražily, protože se museli vydávat dál na moře. Podmínky jim ztížilo i zpřísnění bezpečnostních požadavků na dovážené maso během koronavirové pandemie.

Za poslední kompletní sezonu islandských velrybářů v roce 2018 bylo zabito 152 kytovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám