Hlavní obsah

Tygr Habíb byl po 20 letech dopaden, noční můra policistů skončila

Celých dvacet let trvalo bangladéšské policii, než dopadla muže přezdívaného Tygr Habíb. Toho podezírá ze zabití až 70 ohrožených tygrů, které údajně lovil v mangrovovém lese Sundarbans u hranic s Indií. Oblast je domovem tygra indického, známého též jako tygr bengálský.

Foto: Profimedia.cz

Tygr bengálský.

Článek

Tygr Habíb, vlastním jménem Habíb Talukder, se stal za poslední dvě dekády noční můrou tamní policie. Ačkoliv se o jeho činech dlouho vědělo, padesátiletý muž dokázal spravedlnosti vždy uniknout. Nedávno ale policie dostala tip, který ji v sobotu dovedl k pytlákovi, jenž se původně živil sbíráním medu divokých včel.

„Konečně se to povedlo a muže jsme zadrželi. Následně putoval do vazby,“ potvrdil policejní šéf Saidur Rahman.

„Je to muž, který mohl bojovat proti tygrovi sám uprostřed lesa. My ho respektujeme, ale zároveň se ho bojíme,“ uvedl místní sběrač medu Abdus Salám.

Talukder podle všeho získával na černém trhu peníze z prodeje tygřích kožešin, kostí a masa. Značná část jeho produkce končila v Číně.

Pytláka v Krugerově parku ušlapali sloni

Koktejl

Policie měla na pytláka políčeno dvacet let, Talukder byl ale vždycky o krok napřed. „Byl to pro nás bolehlav. Představoval velké ohrožení pro lesní biodiverzitu,“ ulevil si po zadržení Talukdera ochránce přírody Mainuddín Chán.

Podle policisty Abdala Mannana se na pytláctví podílejí rovněž „mocné gangy“. „Do lesa měl dávno zákaz vstupu, ale přesto, že na něj bylo vydáno několik zatykačů, pokračoval v trestné činnosti,“ uvedl.

Podle bangladéšských úřadů žilo v roce 2004 v zemi 440 tygrů indických, v roce 2015 jich tam napočítaly už jenom 106.

Díky zásahům proti pytlákům se však jejich populace v následujících čtyřech letech rozrostla na zhruba 114 jedinců. Server BBC News podotkl, že tygrů indických žije ve volné přírodě jen několik tisíc kusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám