Hlavní obsah

Tužka s iniciálami AH, kterou dala Hitlerovi Eva Braunová, míří do aukce

Postříbřená tužka, která údajně patřila nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, se bude příští měsíc dražit v severoirském Belfastu. Podle odhadů by se mohla prodat za 50 000 až 80 000 liber (asi 1,36 až 2,18 miliónu korun), informoval zpravodajský server The Guardian.

Tužka s iniciálami AH, kterou dala Hitlerovi Eva Braunová, míří do aukceVideo: AP

 
Článek

Předpokládá se, že nacistickému diktátorovi ji darovala jeho dlouholetá partnerka Eva Braunová k 52. narozeninám 20. dubna 1941. Na tužce, kterou původně zakoupil sběratel na aukci v roce 2002, je napsáno „Eva“ a iniciály „AH“.

Součástí prodeje rozsáhlého souboru historických předmětů, který se uskuteční 6. června v aukční síni Bloomfield Auctions ve východním Belfastu, bude také originál podepsané Hitlerovy fotografie a vzácná ručně psaná milost královny Viktorie z roku 1869 pro irské povstalce odsouzené za velezradu.

Karl Bennett, výkonný ředitel aukčního domu, uvedl, že očekávají zájem z celého světa. „Význam Hitlerovy osobní tužky spočívá v tom, že pomáhá odhalit skrytý kus historie a poskytuje jedinečný vhled do Hitlerových osobních vztahů, které před zraky veřejnosti úzkostlivě tajil,“ řekl.

Foto: bloomfieldauctions.co.uk

Hitlerův psací nástroj míří do aukce.

Příběh je uvěřitelný, tvrdí aukční dům

„Velká část Hitlerovy osobní přitažlivosti během jeho diktatury vycházela z jeho pečlivě budované identity otce německého národa, který odmítal osobní vazby ve prospěch loajality ke své zemi. Projev lásky v podobě osobní tužky od Evy k jeho narozeninám pomáhá odhalit klam, který se skrýval za Hitlerovou veřejnou fasádou,“ dodal.

Bennett uvedl, že pečlivý průzkum a diskuse s prodejcem předmětu o tom, kde byl předmět získán, ho „ujišťují, že to, co lidem o předmětu říká, je skutečné“. Dodal, že chápe, proč mohou mít lidé výhrady k prodeji a sbírání předmětů patřících Hitlerovi. „Ale pro mě, jako pro špičkového sběratele vojenských memorabilií, uchovávají kus naší minulosti a mělo by se s nimi zacházet jako s historickými předměty bez ohledu na to, že historie, ke které se vztahují, byla jednou z nejtemnějších a nejkontroverznějších v zaznamenané historii lidstva,“ řekl Bennett.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám