Hlavní obsah

Turistka chytla tygra za genitálie, aby si udělala co nejlepší selfie

Novinky, Tomáš Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský odpor vzbudily záběry turistky, která si v jedné z thajských zoo dělala selfie s krotkým tygrem. Ve snaze o co nejsenzačnější fotku totiž šelmu chytila za genitálie. Případ opět vyvolal debatu o thajských zoo, které nechávají turisty dotýkat se šelem. Ochránci zvířat tvrdí, že jsou zvířata pod sedativy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žena sklidila za selfie s tygrem kritikuVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Záběry byly pořízeny 26. srpna v zoologické zahradě Tiger Kingdom na severu Thajska. Zahrada je jedno z mnoha míst, které láka na osobní setkání s tygry, které si tam turisté mohou hladit.

Žena z Bangkoku jménem Waraschaya Akkarachaiyapasová však zašla ještě dál. Při focení chytla šelmu za varlata. Fotky se objevily na sociálních sítích a okamžitě vzbudily vlnu nevole.

„Tohle je tak neslušné. Tygr má taky zakázáno dotýkat se tvých choulostivých partií, takže nemáš právo dotýkat se těch jeho,“ zaznělo podle listu Daily Mail od jednoho z kritiků. Jiní namítají, že chování turistky bylo nebezpečné a že tygr mohl zaútočit.

Zoo Tiger Kingdom o několik dní později ubezpečila veřejnost, že hodlá zpřísnit svá opatření, aby se podobný incident již neopakoval. Dodala, že tygr, jehož citlivé partie turistka sevřela, je v pořádku.

Tygří fotky stále lákají turisty

Ochránci zvířat ale upozorňují, že problém spočívá jinde. I kdyby si turistka zvíře jen hladila, jako to dělají tisíce dalších turistů - podle slov zoo vždy pod dohledem vyškoleného pracovníka, samotné umožnění blízkého kontaktu se šelmami výrazně snižuje jejich kvalitu života.

Od roku 2010, kdy se focení a vystavování fotek na sociálních sítích stalo běžným trendem, byznys tygřích zoo v Thajsku jen kvete. Každý touží mít fotografii se vzácnou a ohroženou šelmou.

„Pózování s králem džungle neznamená, že se jedním stanete. Je na čase tygří selfie zakázat. Divoká zvířata si zaslouží žít divoce,“ napsal jeden z kritiků již v roce 2017 v reakci na výzvu organizace PETA k tomu, aby sociální média zakázala na svých stránkách selfie se šelmami.

Turista mlátil lachtaní mládě sandálem, aby se probudilo

Koktejl

Populární seznamka Tinder vyzvala, aby si lidé takové snímky nepořizovali, ale stejně jako ostatní sociální sítě k zákazu nepřistoupila.

Americký stát New York zakázal blízký kontakt lidí se šelmami už v roce 2014, na jiných místech - ať už USA nebo zejména jihovýchodní Asii - ale toto podnikání pokračuje.

Majitelé zahrad odmítají, že by šelmám dávali sedativa

Chcete krmit tygří mládě z lahve? Za 40 dolarů (zhruba 900 korun) to v Thajsku není žádný problém. O polovinu méně pak zaplatíte, pokud si chcete pohladit dospělého tygra.

Aby zoologické zahrady provozující tento typ interakce mohly vyhovět stále větší a větší poptávce, musí podle toho se zvířaty zacházet.

Nic netušící turista si hrál s chobotničkou, která patří k nejjedovatějším podmořským tvorům

Koktejl

Kritici upozorňují na to, že aby divoké zvíře bylo schopné ustát tolik kontaktů s lidmi, musí být pod sedativy. Dokládat to mají záběry, na kterých jsou viditelně unavená zvířata. Majitelé zoo ovšem tvrzení velmi striktně odmítají.

Zoologická zahrada v Buenos Aires, která lidem umožňuje jezdit na lvech a krmit medvědy, tvrdí, že šelmy stačí před tím, než přijdou do styku s lidmi, pořádně nakrmit. Zároveň jsou prý šlemy vychovávány společně se psy, aby se „naučily hranicím“, co smí a co ne.

Čtyřicet mláďat v mrazáku

Kritici také tvrdí, že zahrady v zájmu optimalizace zisků nechávají tygří mláďata, která mohou turisté krmit z láhve, dál na čistě na tekuté stravě i poté, co by normálně přešla na normální žrádlo. Déle tak mohou pózovat s turisty, dochází ale k jejich podvýživě.

Žena se při setkání s medvědem v přírodě zachovala předpisově. Tedy skoro

Koktejl

Ze zoo jsou pak zvířata prodána, jsou použita k dalšímu množení nebo utracena. V roce 2016 byla thajskými úřady zabavena zvířata z podniku nazvaného Tiger Temple. Ochranáři zabavili 137 tygrů žijících v nevyhovujících podmínkách a v tamních mrazácích následně našli 40 mrtvol tygřích mláďat. Dalších 20 bylo objeveno naložených ve formaldehydu.

Ochránci zvířat doufají, že lidé se začnou o osud šelem zajímat podobně jako k tomu došlo u slonů. Zájem o projížďky na těchto zvířatech mezi lety 2014 a 2017 klesl o 9 procent a klesající trend i nadále přetrvává. Proto by měli mít lidé na paměti jednoduchou radu: Je jedno, za co přesně tygra taháte. Neměli byste se ho dotýkat vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám