Hlavní obsah

Trosečník prý přežil 16 měsíců na moři, živil se ptáky, rybami a želví krví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajně plných 16 měsíců přežil na moři trosečník, kterého vlny vyplavily na Marshallových ostrovech v Pacifiku. Z Mexika, kde podle všeho začala jeho pouť, urazil za tu dobu 12 000 kilometrů. Živil se prý želvami, ptáky a rybami a pil želví krev, informovala v pátek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O vychrtlém muži s dlouhými vlasy a vousy, oblečeném pouze v roztrhaném spodním prádle, jehož sedmimetrová loď se zachytila na tichomořském atolu Ebon, informoval norský student antropologie, který na místě provádí výzkum.

Norský výzkumník Ola Fjeldstad nemohl o dotyčném podat mnoho zpráv, protože trosečník prý hovoří pouze španělsky a na korálový ostrov dorazil v žalostném stavu. Zjistil však, že se jmenuje José Iván.

Lovil holýma rukama

„Není na tom dobře, ale jeho stav se zlepšuje,“ sdělil Nor telefonicky agentuře AFP. „Jeho loď je hodně poškrábaná a vypadá, že byla dlouho ve vodě,“ dodal norský student.

Podle agentury AFP muž zřejmě vyplul v září 2012 z Mexika a mířil do Salvadoru. Na cestě ho doprovázel ještě kolega, který prý ale před několika měsíci na moři zemřel.

Trosečník norskému studentovi údajně gesty popsal, že v průběhu cesty lovil želvy a ptáky holýma rukama. Žádné rybářské náčiní v plavidle neměl. Při nedostatku deště údajně pil želví krev.

Není prvním trosečníkem

Příběhy dlouhodobého přežití trosečníků v Tichomoří nejsou neobvyklé. V roce 2006 přitáhli pozornost médií tři Mexičané, kteří byli nalezeni uprostřed oceánu devět měsíců poté, co se vydali lovit žraloky. V roce 1992 dva rybáři z Kiribati strávili na moři 177 dní, než je vlny vyplavily na břeh na souostroví Samoa.

Norský student uvedl, že obyvatelé Marshallových ostrovů, kteří trosečníka našli, ho odvezli za místní starostkou. Později by měl být Iván přepraven do metropole souostroví Majury. Muž údajně již podstoupil základní lékařské vyšetření, které u něj neodhalilo žádnou životu nebezpečnou chorobu. Nyní prý se již trosečník dokáže postavit na vlastní nohy a procházet se po ostrově s pomocí místních občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám