Hlavní obsah

Trička proti válce se stávají obchodním hitem

CNN, BBC, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DEARBORN/LONDÝN

Trička s protiválečnými výzvami se stávají hitem. První kolekci "manifestů" představila britská návrhářka Katharine Hamnettová na londýnské přehlídce počátkem týdne, kdy zaujala modely s nápisem: Zastavte válku. Pryč s Blairem.

Článek

Akce probíhá i ve Spojených státech, kde padly i první zákazy jejich nošení. Jistá střední škola poslala mírového "hříšníka" s fotografií G.W.Bushe na hrudi doprovázené poselstvím mezinárodní terorista za trest domů.

Trikem chtěl obohatit referát

Bretton Barber (16) musel v pondělí odejít z dearbornské školy v Michiganu "kvůli nevhodnému oděvu, který by mohl narušit rasovou rovnováhu" ve třídě. Vedení instituce dalo hochovi na výběr - buď se hned převlečeš, nebo musíš okamžitě odejít domů.

Mladík si vybral druhou možnost. Škola své rozhodnutí zdůvodňuje, že tu studuje mnoho Američanů s arabským původem a podobná prohlášení zbytečně zvyšují jejich radikalismus. Barber se brání, že výrazné tričko s nelichotivým označením současného prezidenta G.W.Bushe mělo jen doplnit jeho referát na téma Bush a irácký prezident Saddám Husajn.

Návrhářka: je nejvyšší čas

"Říkám lidem: Použijte špetku demokracie a zachraňte alespoň sebe, nebo bude příliš pozdě," uvedla k přehlídce Hamnettová pro agenturu Reuters. Výrazná trička v kolekci často doplňovala romantické sukně až na kotníky v pestrých barvách. Modelky ale na konec pro zdůraznění efektu vystoupily oblečené jen do nich, spodek oděvů nahradily jen nenápadné černé punčochy.

Hamnettová je označována za návrhářku tvořící pro horních 10 tisíc. Je oblíbená zejména kvůli svým "jednoduchým modelům". Podle zvěstí ze zákulisí módní přehlídky se objednávky na protiválečná trička hrnou z celé Velké Británie. V nejbližší době se proto prý stanou v určitých společenských vrstvách nesouhlasících s válkou doslova hitem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám