Hlavní obsah

Texasanka dostala pokutu za jízdu v pruhu pro více osob. Argumentovala, že je těhotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci června dostala Brandy Bottoneová z Texasu pokutu za to, že využívala pruh vyhrazený pro vozidla vezoucí více osob, i když byla v autě jediná. Američanka argumentovala tím, že je těhotná a podle rozhodnutí nejvyššího soudu se její plod počítá za živou bytost. Marně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bottoneová, která je ve 34. týdnu těhotenství, spěchala 29. června vyzvednout svého syna ze školy. Aby nepřijela pozdě, zvolila na dálnici pruh, kterým mohou jezdit pouze vozidla se dvěma a více pasažéry a který je vždy méně obsazený.

Cestou ji však zastavila policejní hlídka. „V autě jste jenom vy?“ zeptal se strážník podle Bottoneové, která svůj příběh popsala pro texaskou televizi NBC 5 Dallas-Forth Worth.

„Ne, jsme tu dva,“ opáčila Bottoneová. Když chtěl policista vědět, kde je tedy ten druhý, žena ukázala na své břicho. Odvolávala se tak na texaské protipotratové zákony, které země zavedla ihned po rozhodnutí nejvyššího federálního soudu o zrušení precedentu Roe versus Wade a které považují plod v jakémkoliv stáří za živou bytost.

Policista nicméně argumentoval tím, že druhý pasažér musí cestovat vně ženina těla, a vypsal jí pokutu ve výši 275 dolarů (zhruba 6700 korun). Nicméně dodal, že pokud s pokutou půjde Bottoneová k soudu, patrně dosáhne jejího odpuštění.

Potratové kliniky končí, protesty trvají

Amerika

„Z toho se mi vaří krev. Jak tohle může být fér? Podle nového zákona je to prostě život,“ uvedla Bottoneová. „Nejspíš to nedopadne na úrodnou půdu. Ale pro mě jako pro ženu je to pobuřující,“ dodala.

Nezmapované právní území

V praxi se to má tak, že zatímco texaské trestní právo považuje plod za živoucí bytost, právo dopravní nikoliv. Zda je tento rozpor nezákonný, patrně rozhodnou až soudy svými budoucími rozhodnutími.

Většina Američanů ztratila v Nejvyšší soud důvěru

Zahraniční

Řada amerických právních expertů se nicméně domnívá, že každý soudce může rozhodnout jinak. „Tohle je nezmapované teritorium,“ uvedl pro NBC právník Chad Ruback. „Není žádné texaské nařízení, které říká, co v takové situaci dělat,“ dodal Ruback s tím, že zákonodárci možná tuto úpravu zahrnou do příští novelizace texaského dopravního zákona.

„Nemyslím si, že je to v pořádku, protože jeden zákon říká jedno a druhý zase druhé,“ má jasno Bottoneová.

Reklama

Výběr článků

Načítám