Hlavní obsah

Téměř 300 metrů dlouhý most byl efektně zdemolován během jedné vteřiny

Novinky, vps
Marble Falls

Most přes jezero Marble Falls v Texasu stál ve stejnojmenném městě dlouhých 77 let, ale jeho existence byla ukončena za méně než jednu sekundu. Při působivé explozi to vypadalo, jako kdyby byla 290 metrů dlouhá konstrukce mostu vyrobena z párátek. O demolici mostu informoval texaský televizní kanál KVUE.

BEZ KOMENTÁŘE: Efektní demolice 290 metrů dlouhého mostu v Texasu

 
Článek

Na demolici, ke které došlo v neděli krátce po osmé hodině ranní, se přišly podívat zhruba čtyři tisícovky diváků. Ti byli drženi v bezpečné vzdálenosti, a tak nedošlo k žádným zraněním. Výbuch ovšem poškodil blízký odpadní kanál a na několik hodin vyřadil z provozu vysílač telefonního signálu.

Demolice byla součástí projektu, při kterém bude starý most nahrazován dvěma novými. Jeden z nich už je v provozu, jak je vidět na videu. Druhý most bude vybudován na místě toho starého, který nebude zapomenut ani po svém zničení.

„Uzavřeli jsme smlouvu s místní firmou zabývající se recyklací, která posbírá všechnu ocel z mostu a nechá z ní vyrobit umělecká díla pro město Marble Falls,“ uvedla mluvčí texaského Ministerstva dopravy Kelli Reynaová.

Mluvčí také vysvětlila, proč byl most odpálen výbušninami, a ne postupně rozebrán. „Odborníci nám řekli, že demolice bude stejně bezpečná jako rozebrání a pomůže nám urychlit výstavbu nového mostu,“ řekla Reynaová s tím, že takto ušetřili tři měsíce času.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám