Hlavní obsah

Takhle bouřku neznáte. Filmaři se povedlo unikátním způsobem natočit blesky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachytit nádheru a pomíjivost blesků tak, jak to neudělal nikdo předtím. To bylo přáním arizonského filmaře Dustina Farrella, když letos v létě vyrážel s kamerou „lovit“ bouřky. Nacestoval přes 30 tisíc kilometrů a výsledkem je video, při kterém se tají dech.

Foto: Dustin Farrel

Transient

Článek

Záběry natáčel Farrell kamerou, kterou lze při vysokém 4k rozlišení zachytit až 1000 snímků za sekundu. „Blesky zachycené v takové kvalitě jsem nikde neviděl, a tak jsem chtěl být první,“ prozradil Novinkám Farrell, kterého bouřky fascinovaly už od mala.

Během letošního léta strávil víc než třicet dní honěním za bouřkami a těmi nejlepšími záběry. Ne vždy jeho výpravy za bouřkou skončily úspěchem. „Bylo minimálně deset dní, kdy jsem se po deseti hodinách a tisíci kilometrech vrátil s prázdnou,“ uvedl Farrell.

K natáčení použil kameru The Phantom Flex4K, která je schopná ve vysokém rozlišení zachytit tisíc snímků za sekundu. Pro zachycení blesků je vhodná, protože disponuje zpětnou spouští. Když ji kameraman zmáčkne, dokáže nahrát i okamžiky těsně předtím. Přístroj totiž nahrává obraz do paměti RAM.

Foto: Dustin Farrell

Transient

Filmař a fotograf v jedné osobě se natáčením živí již dlouho. Jeho další dechberoucí videa si můžete prohlédnout zde. Svůj poslední výtvor označil zatím za nejtěžší a nazval ho výstižným slovem Transient, což znamená pomíjivý.

Reklama

Výběr článků

Načítám