Hlavní obsah

Tajná zbraň Američanů - delfíni hledající miny

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/KÁBUL

Američané jim říkají K-Dog, hledači min. Nemluví, nechodí, nepijí alkohol, nenosí zbraně a nyní slouží v armádě v Perském zálivu. Jde prý o nejspolehlivější pomocníky ve vyhledávání náloží. Ve válce v Iráku slouží vedle lidí i přes 100 speciálně vycvičených delfínů a několik lvounů.

Foto: Alena Oudová

Čtyřiapadesátiletý muž z Tachovska nalezl válečnou munici v lesním prostoru nedaleko obce Obora.

Článek

"Společný tým vojáků a zvířat prohledává od začátku konfliktu hluboké i mělké vody a snaží se v Zálivu upozornit na možná nebezpečí.

Delfíny jinak naše námořnictvo používá k podobným účelům už více jak 30 let. Jsou spolehlivější než nejmodernější roboti, nikdy jim nedojde energie, nikdy nezmizí a nezůstanou ležet porouchaní na dně," uvedl Pentagon k neobvyklým "vojákům" ve své tiskové zprávě.

Cílem chytrých mořských savců je včas objevit miny, které by mohly ohrozit bezpečnost vojáků plujících na lodích do Iráku. Vycvičení delfíni a několik lvounů kopírují svými pohyby povrch dna a zaznamenávají sebemenší nepřirozené odchylky.

Tyto údaje nahrává současně velmi citlivá kamera připevněná na jedné z ploutví. Projekt K-Dog spustili před lety společně Američané, Britové a Australané.

Reklama

Výběr článků

Načítám