Hlavní obsah

Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko letos poprvé doveze více sýra, než kolik ho vyveze. V rozhovoru s deníkem Le Temps to řekl šéf mlékárenského svazu Boris Beuret. Kvůli otevření švýcarského trhu s mlékem v posledních letech se podle něj domácí výrobci dostali pod tlak a někteří z nich s produkcí sýra přestali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Beuret má za to, že Švýcarsko musí přijmout opatření, aby mohlo i nadále produkovat sýry pro své obyvatele. „Pokud se tak nestane, budeme nakonec (sýry) dovážet, což by bylo ekonomicky, sociálně i ekologicky absurdní,“ řekl.

Švýcarsko je po celém světě proslulé vysoce kvalitními druhy sýrů, jako je gruyère a ementál. Gruyère od malovýrobce ze švýcarského Bernu získal loni, už podruhé, titul nejlepšího sýra na světě v mezinárodní sýrařské soutěži ve Spojených státech.

Sýrařské mistrovství světa se koná každé dva roky ve městě Madison. Vítězný sýr – Gourmino Le Gruyère AOP - získal od hodnotitelů 98,423 bodu ze sta možných. Vyrábí jej Michael Spycher z firmy Mountain Dairy Fritzenhaus. Ve své sýrárně pracuje výhradně s mlékem od 12 místních farmářů, kteří své krávy pasou v okolí pěti kilometrů od výrobny.

Švýcarští lékaři dodnes pronášejí před operacemi středověkou modlitbu, i když vůbec nefunguje

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám