Hlavní obsah

Švýcarští lékaři dodnes pronášejí před operacemi středověkou modlitbu, i když vůbec nefunguje

V některých nemocnicích ve francouzsky mluvících oblastech Švýcarska lékaři před operacemi dodnes pronášejí starou modlitbu, která má zabránit nadměrnému krvácení. V minulém roce se na to dokonce zaměřila vědecká studie.

Foto: Profimedia.cz

Modlitba před operací

Článek

V dnešní době to zní jako šarlatánství, ale v některých švýcarských nemocnicích se před operacemi stále používá modlitba. Označuje se jako Tajemství a její původ se datuje až do hlubokého středověku. Pacienti ji před zákrokem požadují, protože věří, že se tak vyhnou případnému silnému krvácení.

Ve francouzsky mluvících regionech Švýcarska je tento fenomén zakořeněn tak hluboce, že se dokonce stal předmětem vědecké studie týmu z univerzity ve Fribourgu. Výsledek asi nepřekvapí: modlitba nemá na průběh ani výsledek operace žádný vliv.

Výzkum byl proveden na vzorku dvou set pacientů, z nichž polovina podstoupila standardní zákrok pomocí moderních nástrojů a metod, zatímco pacienti z té druhé dostali úplně to samé, ale lékaři se za ně navíc pomodlili. Míru krvácení pak vědci měřili pomocí standardizované škály, která má pět základních stupňů.

Nulový vliv

Mezi pacienty, kteří modlitbu dostali, výzkumníci v 72 procentech případů nezaznamenali žádné krvácení (stupeň 0), u 16 procent nastalo velmi mírné krvácení (stupeň 1) a jen 12 procent zákroků provázelo lehce zvýšené krvácení (stupeň 2). Ale mezi těmi, kteří podstoupili pouze standardní zákrok, byla čísla prakticky totožná: 73 procent bez krvácení, mírné krvácení nastalo ve 14 procentech případů a lehce zvýšené provázelo 13 procent operací.

Z vědeckého ani lékařského hlediska tak modlitba nemá žádný vliv, a slouží tedy v prvé řadě jako placebo, ale je jisté, že pověrčiví lidé ji budou požadovat i nadále bez ohledu na výsledky studie.

Podobných „rituálů“ se po světě najde spousta, ale frankofonní regiony Švýcarska jsou unikátní v tom, že něco takového praktikují i profesionální lékaři. Modlitba Tajemství je dokonce součástí seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Americký poslanec a pastor přidal na konec modlitby k amen ještě a-woman. Konzervativci se čertí

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám