Hlavní obsah

Svět pobláznila záhadná koule vyplavená v Japonsku

Ve světle aktuální aféry s čínskými špionážními balony vyvolal velké pozdvižení nález tajemné koule na japonském pobřeží. Do případu se vložili pyrotechnici i ministerstvo obrany, zatímco internet živě spekuluje.

Na pláži v Japonsku se objevila obří kovová koule.Video: Reuters

 
Článek

Kovová koule o průměru přibližně 1,5 metru se před časem objevila na pláži ve městě Hamamacu. Úřady přiznávají, že netuší, o co jde, ale nic nenasvědčuje tomu, že by objekt měl sloužit ke špionáži.

Na podivnou kouli upozornila na začátku týdne obyvatelka města, která ji objevila při procházce po pláži. Policie oblast uzavřela a povolala pyrotechniky, aby předmět prověřili. Prohlídka pomocí rentgenu následně odhalila, že je koule dutá, tudíž se nejedná o bombu nebo minu.

Dva úchyty na povrchu naznačují, že byla zřejmě k něčemu připevněná, takže by mohlo jít například o nějakou bóji, která se uvolnila a odplula. Ani tuto hypotézu však nelze s jistotou potvrdit. Fotografie neznámé koule byly dokonce odeslány na ministerstvo obrany k další analýze.

Na sociálních sítích se o kouli čile vtipkuje.

Na internetu se mezitím rozjely živé spekulace, protože japonští představitelé před nedávnem vyslovili podezření, že i nad japonským územím operují čínské špionážní balony.

Ne všichni internetoví diskutéři to však berou tak vážně. Někteří třeba nadnesli, že koule spadla z nebe, protože je to UFO, jiní zase v nadsázce tvrdí, že jde o předmět z populární japonské komiksové série Dragon Ball Z.

Takřka zenový klid ohledně nálezu předvedl místní muž, který po pláži pravidelně běhá. „Je tam už měsíc. Snažil jsem se do ní strčit, ale nechtěla se pohnout,“ řekl japonské televizi NHK. Uvedl, že nechápe, proč se oranžová koule stala středem pozornosti až teď.

Restaurátor nábytku rozluštil záhadu 20 tisíc let starých jeskynních maleb

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám