Hlavní obsah

Švédský král odebral královský status svým vnoučatům

Novinky, tcs

Švédský král Karel XVI. Gustav zrušil královský status svým pěti vnoučatům. Děti si ponechají své tituly, avšak nebudou vykonávat své královské povinnosti. Nebudou rovněž dostávat královskou apanáž od daňových poplatníků, jako ostatní členové královské rodiny. Švédský královský palác to oznámil v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Švédský král Karel XVI. Gustav během oslav 42. narozenin své dcery, princezny Viktorie

Článek

Odebrání královského statusu se týká dvou synů prince Karla Filipa – Adriana a Gabriela – a tří dětí princezny Madeleine – Leonore, Nicolase a Adreinne. Děti korunní princezny Viktorie, sedmiletá Estelle a tříletý Oskar Karel Olof jsou z tohoto nařízení vyjmuty, protože jsou následníky trůnu.

Dle králova oznámení zůstávají děti členy královské rodiny, nikoliv však královského rodu. Budou jim ponechány i tituly princ či princezna, ty však budou pouze osobní a nebudou přecházet na jejich děti. Vévodské tituly jim budou ponechány v nezměněné podobě.

I když oznámení švédskou veřejnost překvapilo, podle dvora jde o záležitost, o které se v královské rodině diskutuje už několik let. Prospět má zejména právě dětem, které nebudou vázány královskými povinnostmi a budou se moci svobodněji rozhodnout, jak se svým životem naloží.

Princezna Madeleine už na sociálních sítích tento krok přivítala s tím, že rozhodnutí jejím dětem dává „větší příležitost lépe si uzpůsobit své vlastní životy jako soukromé osoby“. Podobně zareagoval i její bratr Karel Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám