Hlavní obsah

Švédsko proti rohypnolu

ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Švédská policie a úřady činné v celním a trestním řízení usilují o zpřísnění trestů za nelegální operace s lékem na spaní rohypnol. Hlavním důvodem je stále větší množství rohypnolu, které se do Skandinávie pašuje ze střední a východní Evropy.

Foto: Robert Doležal

Samec ostralky štíhlé zimující v Brně - Bystrci.

Článek

Podle dosavadní praxe je od roku 1998 za závažný trestný čin považováno až nelegální převážení 20.000 kusů tablet rohypnolu, což je podle policie, celníků i vrchního státního zastupitelství limit příliš liberální.

 "Pracujeme na tom, aby se tresty mohly zpřísnit, ale k tomu musíme předložit argumenty, které soudy přesvědčí o závažnosti nynějšího stavu," řekl agentuře Gunnar Hermansson z protidrogového oddělení kriminální policie ve Stockholmu. Jakou konkrétní podobu mají mít nové limity pro klasifikaci pašování rohypnolu coby závažného trestného činu a jaká případná další opatření mají pašování postihovat, Hermansson ani nikdo další ze zainteresovaných zatím nekonkretizoval s tím, že diskuse ještě není zcela uzavřena.

Vysoká spotřeba léku vyvolávajícího závislost

Ve Švédku se léku legálně prodává celkem 160 milionů denních dávek ročně. Kromě legálního trhu se však mnoho tablet do největší skandinávské země pašuje, a to nejčastěji z Ruska, Pobaltí a dalších postkomunistických zemí, včetně České republiky. Jen vloni zabavili švédští celníci a policisté 800.000 nelegálně převážených a držených tablet rohypnolu.  O léku se hodně diskutuje, protože řada Švédů tvrdí, že se do závislosti dostala i přesto, že postupovala podle zákonů a lék užívala na lékařský předpis.

Rohypnol u nás

Na rozdíl od Švédska byl rohypnol v České republice, který se objevil na trhu už před dvaceti lety, až donedávna poměrně snadno dostupný. Tato liberální praxe byla proto často terčem mezinárodní kritiky, včetně kritiky ze strany skandinávských zemí. Nyní je před Poslaneckou sněmovnou ČR návrh zákona, který má stanovit, že se rohypnol bude vydávat jen na zvláštní recepty.

Reklama

Výběr článků

Načítám