Hlavní obsah

Striptérky žalují pánský klub kvůli socialistickému dělení spropitného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Dvě tanečnice, které pracovaly ve striptýzovém klubu v Alabamě, podaly proti svému bývalému působišti žalobu u soudu. Vadí jim, že se o peníze získané od zákazníků musely dělit s dalšími zaměstnanci, a tento systém považují za „socialistický“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvě blíže neupřesněné tanečnice ve striptýzovém Sammy's Gentlemen's Clubu v alabamském městě Birmingham zažalovaly svého bývalého „zaměstnavatele“ kvůli špatným pracovním podmínkám. Stěžují si na „socialistický“ systém, jenž v podniku panuje a podle něhož se musely s dalšími zaměstnanci klubu dělit o peníze, které jim při vystoupeních dávali zákazníci.

O zaměstnání v pravém slova smyslu však hovořit nelze. V žalobě se totiž podle webu Fox Business uvádí, že dámy měly v podniku status takzvaných nezávislých smluvních partnerek. To mimo jiné znamená, že se na ně nevztahovalo nařízení o minimální mzdě a také neměly nárok na příplatky za přesčasy.

S odvoláním na americké ministerstvo práce žalující strana také poukazuje na to, že se tento systém začíná vyskytovat na stále rostoucím počtu pracovišť napříč celými Spojenými státy. Účelem má být nejen snižování nákladů, ale také se tímto způsobem lze vyhnout povinnostem spojeným s dodržováním pracovněprávních předpisů.

Vedle toho si však dvě bývalé tanečnice v Sammy's stěžují také na to, že musely podniku platit i jistou formu výpalného, aby tam vůbec mohly pracovat. Šlo o jakousi podobu „nájmu“, jehož výše závisela na denní době, a nejvyšší částku musely dámy platit v nejfrekventovanějších nočních hodinách.

Vedle samotného klubu žaloba míří i na dalších deset zaměstnanců, přičemž obě žalující ženy požadují odškodné ve výši 100 tisíc dolarů (přibližně 2,4 milionu korun).

Policista přišel uklidnit dámskou párty, ženy jej považovaly za striptéra

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám