Hlavní obsah

Stoupenci honu na lišku narušili Blairovu oslavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair přerušil v sobotu večírek k oslavám padesátých narozenin své ženy. Před svým venkovským sídlem Chequers se setkal se zástupci stoupenců honu na lišku, kteří tam protestovali proti chystanému zákonu o zákazu štvanic.

Foto: archiv Divadelní spolek kroměříž

Limonádový Joe v podání členů Divadelního spolku Kroměříž.

Článek

Demonstrace, na které se sešlo asi 200 lidí, trvala přibližně tři hodiny. Blair nakonec souhlasil, že s představiteli protestujících promluví a k rozhovoru přijal zástupkyně dvou loveckých sdružení.

"Bylo to srdečné. Sedli jsme si a on byl ochoten jednat. Našemu stanovisku rozumí. Diskutovali jsme o různých pohledech na věc, o jeho stanovisku a o našem," řekla poté jedna ze zástupkyň. Blair však podle ní dal najevo, že bude hlasovat pro zákaz.

Labouristé po nástupu k moci v roce 1997 slíbili, že štvanice zakáží zákonem. Dolní sněmovna sice takovéto normy schválila, avšak Sněmovna lordů je zablokovala. Blair posléze usiloval o kompromis, který počítal s přísnou regulací, ale marně.

Nový návrh zákona se dostane do Dolní sněmovny ve středu a poté bude předložen Sněmovně lordů. Kdyby ho ta znovu hodlala blokovat, vláda je rozhodnuta, že použije velmi neobvyklou proceduru, která jí umožňuje učinit platným takový zákon, který v parlamentu uvízl. 

Hon na lišku vyznává v Británii aristokracie a královská  rodina. Odpůrci ale poukazují na její mimořádnou krutost takovéhoto lovu a tvrdí, že jde o projev elitářství.

Anketa

Jste stoupenci honu na lišku?
Ano
31,7 %
Ne
43,6 %
Nemám názor
24,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 202 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám