Hlavní obsah

Stoletý jubilant se nikdy neoženil

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Jeden z nejstarších svobodných mládenců na světě, František Kubeš, oslavil své 100. narozeniny ve středu v Domově důchodců v Ostravě-Zábřehu. Je drobné postavy, chodí bez hole a na svůj věk je hodně čilý.

Článek

"Nikdy jsem neuměl s děvčaty o lásce hovořit," uvedl jubilant jako důvod, proč se nikdy neoženil. Na city prý v jeho životě nikdy nebylo moc místa.

"Maměnka mi zemřela ve dvou letech. Tatínek měl svou práci s hospodářstvím a byl také starostou v naší obci," vzpomínal Kubeš, který se narodil 17. ledna 1906 v Hřídelově u Telče. Sourozence žádné neměl. Na statku musel otci pomáhat a přitom zvládat ještě měšťanskou školu podle osnov starého Rakouska-Uherska.

Do Ostravy přišel v roce 1953, původně jen na brigádu, ale ve městě už zůstal. Pracoval ve Vítkovických železárnách u soustružního válce, byla to těžká práce ve velmi prašném prostředí. Do důchodu odešel v roce 1967.

Starý mládenec rád vyprávěl vtipy a zpíval

K narozeninám mu přišla ve středu popřát i 74letá Magdaléna Kiklošová, která ho zná už déle než čtvrt století. "Byli jsme dlouholetými kolegy v práci. František opravdu žil celý život sám. Nebyl ale uzavřený, naopak často jsem s ním i s ostatními kolegyněmi z práce sedávala, rád vykládal vtipy a zpíval. Měly jsme ho rády, je to milý a společenský člověk," řekla o něm Kiklošová s tím, že je zvával na zákusky a víno.

Pracovnice domova důchodců prozradily, že právě v jídle jejich nejstarší senior vůbec není vybíravý. Jí spíše menší porce a má rád hlavně libové maso. Z pití pak dává přednost plnotučnému mléku, bílé kávě a pivu. Tvrdý alkohol odmítá.

Stoletý dědeček je raritou

"Stoletý dědeček je v obvodě raritou," řekla Šárka Hubková z úřadu Městského obvodu Ostrava-Jih. "Stoletou babičku míváme tak jedenkrát až dvakrát do roka, ale dědečka jsme za patnáct let, co na úřadě pracuji, ještě neměli." Úředníci nyní vtipkují o možných souvislostech dlouhého života a staromládenectví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám