Hlavní obsah

Steven Seagal se stal Rusem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdina amerických akčních filmů 90. let Steven Seagal se stal také Rusem. Ruské občanství mu dnes svým výnosem udělil prezident Vladimir Putin, který patří k fanouškům amerického herce.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Vladimir Putin a Steven Seagal na snímku ze září letošního roku.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Seagal je v posledních letech častým návštěvníkem v Rusku, kde se objevoval po boku Putina, jehož politiku také veřejně obhajoval. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov novinářům řekl, že herec o ruské občanství žádal už před časem a nikdy se netajil vřelým vztahem k Rusku.

Agentura Interfax připomněla, že herec letos v září při návštěvě Sachalinu hovořil o přání získat ruské občanství, aby mohl „několik měsíců v roce trávit se svými přáteli v Rusku, s lidmi, kteří jej zde mají rádi“. Rodák z Michiganu se také hlásí k ruským předkům.

Je i Srbem

Seagal již počátkem letošního roku získal i srbské občanství. Stalo se tak poté, co koncem loňského roku dvakrát navštívil Bělehrad, kde jej přijal prezident Tomislav Nikolić a premiér Aleksandar Vučić. Herec při této příležitosti přislíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby propagoval Srbsko ve světě. Také zmínil záměr zřídit v srbské metropoli školu japonského bojového umění aikido.

Seagal, který je také zpěvákem a bluesovým kytaristou, o silvestrovské noci v centru Bělehradu uspořádal koncert pod širou oblohou. V této roli před dvěma lety také vystoupil na festivalu Rock for People v Hradci Králové. O pár měsíců později se svou kapelou koncertoval na anektovaném Krymu na pódiu vyzdobeném vlajkami proruských separatistů.

Letos v srpnu se Seagal objevil také u běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Na jeho venkovském sídle si prohlédl jeho úrodu a dostal meloun a mrkev. [celá zpráva]

Občanství dává často

Není to poprvé, co Putin udělil ruské občanství slavnému cizinci. Loni dostal ruský pas americký mistr ve smíšených bojových uměních Jeff Monson či americký boxer Roy Jones; zatímco první musel na vyřízení žádosti dlouho čekat, druhý pas dostal za necelý měsíc.

Ruský pas z Putinových rukou dostal před třemi lety i francouzský herec Gérard Depardieu, který se ale při vší lásce k Rusku a zlosti nad vysokými daněmi v domovině nakonec usadil v Belgii.

Putin letos v lednu v Soči cvičně zápasil s ruskými reprezentanty v judo a vzápětí jejich trenérovi, italskému rodákovi, udělil ruské občanství a dal mu ruský pas. Ezio Gamba dovedl ruskou reprezentaci ke třem zlatým medailím na olympiádě v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám