Hlavní obsah

Šrot během jediné vteřiny. Imploze zničila cisternu ve chvíli, kdy řidič nasedal do kabiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický okamžik zažil řidič cisternového auta na parkovišti v Prestonu v americkém státě Minnesota, když se chystal usednout za volant. Obří nádrž zničehonic implodovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kuriózní scénu z konce minulého měsíce zachytila bezpečnostní kamera. Na záběrech je vidět, jak řidič nejprve postává u otevřených dveří auta a po chvíli nastupuje do kabiny.

Když položí nohu na stupátko, aby se vyhoupl na sedačku, ozve se silný praskot, při němž se ocelová nádrž scvrkne jako plechovka od limonády.

„Před chvíli ještě cisterna, během jediné vteřiny šrot,“ zněly komentáře na sociálních sítích. Podle odborníků mohly incident zapříčinit některé mechanické závady, v jejichž důsledku vznikl uvnitř nádrže silný podtlak.

Podobnou situaci prý může zavinit například porucha pojistného ventilu. Vnější atmosférický tlak pak tlačí na stěny cisterny jako neviditelná pěst a výsledkem je totální poškození nádrže.

Imploze je opakem exploze. Jde o jev, při němž se těleso zbortí do vlastního objemu nebo dojde k porušení jeho strukturální integrity.

Imploze byla loni v červnu příčinou zkázy turistické ponorky Titan, která s pěti lidmi na palubě mířila k vraku zaoceánského parníku Titaniku potopeného v roce 1912 v severním Atlantiku.

Smrt byla okamžitá. Imploze zabila posádku ponorky u Titaniku možná už v neděli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám