Hlavní obsah

Sraz fanoušků Spidermana? Ne, to policie testuje novinku pro boj s kriminalitou

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, jako by cvičili fanoušci Spidermana s novou a mimořádně realistickou hračkou. Ve skutečnosti se jedná o policejní sbor, který právě zkouší pomůcku, jež by se měla stát méně násilnou alternativou k taserům, obuškům a pepřovým sprejům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kalifornští policisté testují vystřelovací "spidermanovské" lasoVideo: Reuters

 
Článek

Ve Spojených státech bylo v roce 2019 49 lidí zabito při používání taserů. I kvůli této děsivé statistice nabízejí výrobci policii nové „ruční omezovací zařízení“, které by mělo být bezbolestnou alternativou k elektrošokům i dalším kontroverzním policejním metodám.

Bolawrap je přístroj, který vystřelí na podezřelého 2,4 metru dlouhé lano, které se kolem něj omotá. Pracuje na vzdálenost od 3 do 7,6 metrů.

„Ať už se jedná o taser, pepřový sprej nebo obušek, jde vždy o poměrně razantní násilí, které je proti podezřelému použito. Bolawrap dává policistům další možnost, jak proti podezřelým zasáhnout, aniž by museli sáhnout k tvrdšímu násilí,“ vysvětlil pro Reuters Tom Smith, ředitel společnosti Wrap Industries, která nový přístroj vyrábí.

Přístroj by mohl zlepšit reputaci policistů

Sám Smith přitom se svým bratrem uváděl na trh i nyní již běžně používané tasery. Bolawrap by měl ovšem podezřelé zpacifikovat mnohem šetrněji.

Přístroj je o něco větší než mobilní telefon, po odjištění začne vibrovat a z jeho „hlavně“ míří zelený laserový paprsek. Po zmáčknutí tlačítka pak na cíl vystřelí vlákno rychlostí 200 metrů za sekundu. Přesto je pro ty, na které je použit, prý naprosto bezbolestný. Pouze pokud by se oběť výrazně snažila, může si ublížit jen o zpětné háčky na konci lana.

Policejní náčelník oddělení ve čtvrti Bell v jihovýchodní části Los Angeles Carlos Islas, kde bolawrap zkoušeli, je z přístroje nadšený. „Osobně mě to nijak nebolelo, když to na mě kolegové použili. A možnost, že by z toho zadržený utekl, je také minimální. Už se těším, až je nasadíme v poli,“ řekl.

I další policisté tomuto nástroji přejí. Podle bývalého policejního šéfa v Miami Dona De Lucy by mohlo používání bolawrapu zlepšit reputaci, které se dostává policejním zásahům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám