Hlavní obsah

Spletli jsme se. Konec světa nastane tento týden, napsal vědec a zmizel ze sociálních sítí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědec z americké univerzity v Tennessee Paolo Tagaloguin tvrdí, že výpočet mayského kalendáře byl chybný a konec světa, který měl nastat v roce 2012, nastane až tento týden v neděli. Uvádí to server New York Post.

Foto: koláž s Profimedia.cz, Novinky

Článek

Tagaloguin svou teorii vysvětlil v příspěvku na Twitteru. Na vině chybného výpočtu je podle něj přechod z juliánského kalendáře na gregoriánský, ze kterého se podle něj vytratilo osm let.

„Za 268 let, co se používá gregoriánský kalendář (1752–2020), se každý rok vytratilo 11 dní,“ vysvětloval vědec svou teorii, jak popisuje The Sun. Celkem to podle něj mělo vycházet na 2948 dní. Pokud se tento počet vydělí 365 dny, vyjde najevo, že se původní výpočet sekl o osm let, vyšperkoval Tagaloguin svou vratkou teorii.

Znamenalo by to tedy, že soudný den, na který Mayové předpověděli konec světa, neměl nastat v den zimního slunovratu v prosinci 2012, jak se očekávalo, ale až tuto neděli 21. června 2020.

Jeho příspěvky na Twitteru už nicméně zmizely stejně jako všechny vědcovy účty na sociálních sítích.

Vypadá to, že to však není kvůli tomu, že by se sám na příchod světa připravoval. Spíš si uvědomil chybu, kterou udělal.

Teorie plná omylů

Rozdíl mezi gregoriánským a juliánským kalendářem je podstatně menší než oněch deklarovaných jedenáct dní ročně. Při zavádění přesnějšího gregoriánského kalendáře došlo sice k jednorázovému vynechání deseti dní, rok je ale podle něj oproti juliánskému kalendáři kratší pouze o necelých 11 minut.

Nyní je gregoriánský kalendář teprve o 13 dní napřed, v roce 2100 bude napřed o 14 dní.

Není to však jediná chyba v Tagaloguinově výroku. Gregoriánský kalendář totiž jednotlivé země zaváděly v různou dobu. Katolické země kalendář přijaly už v letech 1583 až 1584, tedy mnohem dříve než země protestantské, které k tomu přistoupily až po roce 1700. Ve zmiňovaném roce 1752 přijala gregoriánský kalendář Velká Británie a její kolonie.

Zavádění nového kalendáře obecně provázelo mnoho zmatků, a pokud bychom měli brát Tagaloguinův výpočet doslova, konec světa by měl nastat v různých zemích v jiný den.

Milovníci konspiračních teorií původně předpovídali konec světa na 21. prosince 2012, kdy se jich řada sjela na mayské památky v Belize, Mexiku a Guatemale. Tehdy jim ale nezbylo nic než hořké zklamání, protože zkáza nepřišla. Zase.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám