Hlavní obsah

Spirit zamíří do kráteru a k horám

Právo, DPA, ČTK, hor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý vybral lokality, kam ve čtvrtek vyšle svého robota Spirit, který na Marsu pátrá po stopách života. Prvním místem má být nedaleko ležící kráter, druhé zastavení představuje vzdálená skupina kopců, kam vozítko buď dorazí, nebo cestou "zahyne".

Foto: Radio Čas

Radost z tulipánů měla i Věra Špinarová

Článek

Robot by měl sjet z rampy v noci na čtvrtek. Po sjezdu z přistávacího modulu robot ještě den až dva zůstane na místě, aby dal vědcům možnost prostudovat chemické složení hornin v oblasti. Nejprve zamíří k "Ospalé jámě", asi devítimetrové prohlubni vzdálené 12 metrů od modulu.

Ke kopcům se asi nedostane

Hlavní cíle však leží dál. Prvním by měl být kráter Gusev, který se nachází asi 247 metrů daleko. Cesta k němu by vozítku měla zabrat několik dní, možná i týdnů.

Poté se Spirit vydá k asi tři kilometry vzdálenému seskupení hor, na cestě k nim však pravděpodobně "zemře". Kopce jsou totiž vzdálené kilometry a Spirit se k nim patrně nedostane, protože je konstruován na ujetí šesti set metrů za tři měsíce. Dosažení kopců se proto neplánuje napevno a robot bude cestou sbírat a analyzovat vzorky, aby prokázal, zda v kráteru Gusev bylo jezero a jaké podmínky v něm panovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: První snímky z Marsu

Průzkumný robot MER-A americké sondy Spirit v neděli úspěšně přistál na Marsu. Během svého sestupu pořídil první fotografie povrchu rudé planety.

Výběr článků

Načítám