Hlavní obsah

Americká sonda Spirit už poslala první snímky z Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Průzkumný robot americké sondy Spirit, který v neděli ráno úspěšně přistál na povrchu Marsu, vyslal do řídícího centra Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) první obrázky rudé planety. Zobrazovaly část přistávacího modulu, který se nachází v kamenité planině před velkou skálou.

Foto: Pavel David

Ilustrační foto - 11. německý hornický den Sulzbach-Rosenberg

Článek

Fotografie, jejichž příchod vzbudil mezi experty NASA vlnu nadšení, mají vynikající kvalitu. Sondě se už také podařilo otevřít solární panely, což je podle odborníků velmi důležitý krok celé mise. Modulu to totiž umožní dobít baterie, které mu dodávají energii potřebnou k přežití v drsných podmínkách Marsu, kde teploty mohou klesnout až na minus 100 stupňů Celsia.

Sonda Spirit s pojízdným robotem (MER-A) zvládla riskantní přistávací manévr a v 05:35 SEČ dosedla na povrch Marsu. Sonda atmosférou rudé planety sestupovala šest minut brzděna padákem a pomocnými tryskami.

Sonda vyslala pozemnímu středisku v americké Pasadeně signál, kterým potvrdila, že dospěla na Mars a je v pořádku. Hned po přistání robot poskakoval jako míč. Spirit v míčovém obalu mohl po prvním nárazu vyskočit díky vzduchovým polštářům až do výšky pětipatrového domu, každé další hopsnutí však bylo přiměřeně nižší.

Na Mars míří druhý rover

Rovery NASA jsou vybaveny četnými nástroji a mechanickými rameny, aby mohly odebírat a zpracovat vzorky marsovské horniny. Aby si mohly vybrat ty nejzajímavější vzorky a dodržet i jejich různorodost, jsou rovery schopny se po povrchu planety pohybovat a urazit za den až 40 metrů. Fungovat by měly nejméně 90 marsovských dnů, což je přibližně 92 dní pozemských.

Druhý rover (MER-B), který k Marsu směřuje na palubě sondy Opportunity, by měl na planetu dosednout o tři týdny později. Cílem mise obou robotů je na základě analýz místních hornin získat informace o tom, zda je na Marsu dostatek vody pro život. Pořídit mají také tisíce fotografií. 

Reklama

Související témata:

Související články

Mars čeká další návštěva

Zatímco od výzkumného modulu Beagle-2, který měl 25. prosince přistát na povrchu Marsu, nepřišel dosud žádný signál a vědci z Evropské kosmické agentury (ESA)...

Výběr článků

Načítám