Hlavní obsah

Spirit odpočíval kvůli bouři v Austrálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Hromobití v Austrálii ve středu přerušilo signál a znemožnilo tak průzkum povrchu Marsu. Americký pojízdný robot Spirit marně čekal na instrukce od vědců z NASA, kteří ho chtěli navigovat prostřednictvím sítě kosmických antén z australské metropole Canbery.

Foto: Jarmila Kačírková

Pěnice malé (Sylvia nana) je nyní nejvzácnějším ptákem v ČR.

Článek

Podle Jennifer Trosperové z vesmírné laboratoře NASA v Pasadeně robot "nedostal všechna data", a proto zůstal stát na místě a nepokračoval v geologickém výzkumu. Dodala, že vozítko je naprosto v pořádku.

V Canbeře má podle předpovědí pršet až dva dny a není jasné, zda bude odložen plánovaný vrt do kamene zvaného Adirondack, který Spirit začal ohledávat v úterý.

První výsledky analýzy hornin, jež v úterý robot vyslal na Zemi, ukázaly, že zkoumané vzorky obsahují minerál olivín a různé sloučeniny železa a hořčíku. Spirit však doposud nenarazil na stopy vody, která by byla předpokladem života na rudé planetě.

Spirit na Marsu přistál letos 4. ledna ráno. Přistání jeho dvojčete Opportunity je plánováno na neděli v 06:05 SEČ.

Reklama

Související témata:

Související články

Spirit zamíří do kráteru a k horám

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý vybral lokality, kam ve čtvrtek vyšle svého robota Spirit, který na Marsu pátrá po stopách života....

Spirit vyjel na povrch Marsu

Americká sonda Spirit vyrazila na svou pouť po Marsu. První tři metry po povrchu rudé planety urazil pojízdný robot ve čtvrtek ráno. Řídící středisko...

Spirit možná zůstane na Marsu půl roku

Americký pojízdný robot Spirit by prý mohl působit na Marsu až šest měsíců, tedy dvojnásobně dlouhou dobu oproti původním plánům. Vzhledem k velkému úspěchu...

Výběr článků

Načítám