Hlavní obsah

Soud osvobodil opilého řidiče, protože prchal před rozzuřenými ženami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornský soud na začátku února shledal nevinným muže, který řídil pod vlivem alkoholu. Hájil se totiž tím, že musel uprchnout před rozzuřenou manželkou a milenkou. Hrozilo mu prý velké nebezpečí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šedesátiletý záletník Thomas Houston z města Ukiah na severu Kalifornie neměl loni 3. srpna dobrý den. Manželka jej totiž přistihla při nevěře a společně s milenkou spustily takovou scénu, že Thomas raději naskočil do auta, aby ujel pryč. Ovšem v krvi měl nadlimitní množství alkoholu. Pozdější zkouška naměřila 1,1 promile, v Kalifornii je za volantem legální hranice 0,8 promile.

Svému naštěstí šel naproti ještě tím, že auto na dvě hodiny odstavil u krajnice, čehož si všimla policie a přijela jeho vůz prověřit. Muž navíc policistům po pravdě sdělil, že tam stojí proto, aby se vyhnul manželce.

Chtěla se pomstít expříteli. Jeho autem jezdila dva dny na červenou

Koktejl

U soudu pak obhajoba argumentovala tím, že Houston použil auto v případě krajní nouze a že nebezpečí, které způsobil řízením pod vlivem alkoholu, bylo nižší, než které mu hrozilo ze strany dvou rozběsněných žen.

„S obhajobou založenou na nevyhnutelné nutnosti jsem se již setkal, ale bývá úspěšná jen málokdy. A nikdy v tomto kontextu,“ divil se po čtyřdenním soudním líčení David Eyster, státní zástupce okresu Mendocino. A dodal, že tento argument se většinou používá v případech překročení rychlosti, když řidič s někým spěchá do nemocnice.

Obžaloba upozorňovala, že zákon na případy nouze sice pamatuje, ale nikdy nebyl na podobný skutek aplikován. „Ale soudce přesto porotě umožnil, aby to zvážila jako osvobozující okolnost,“ uvádí se v prohlášení státního zástupce. A porota pro Thomase Houstona evidentně měla pochopení.

Řidič v Anglii se policii přiznal, že řídil po dobu 50 let bez oprávnění

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám