Hlavní obsah

Socha Svobody shlíží i do vsetínského údolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VSETÍN

Nejznámější symbol nezávislosti, sochu Svobody, jejíž originál věnovala Francie americkému lidu ke stému výročí vzniku americké deklarace nezávislosti, lze nyní spatřit také ve Vsetíně, a to v údolí zvaném Amerika.

Článek

Zatímco americký originál měří něco málo přes 46 metrů, její vsetínská kolegyně je i s podstavcem vysoká 4,1 metru. Byla  vyrobená ze sklolaminátu na Filipínách a na její usazení bylo spotřebováno šest kubických metrů betonu a přibližně 120 kilogramů betonářské oceli. Podstavec je obložen umělým kamenem z Hošťálkové.

Majitel sochy kopii sochy Svobody zakoupil ve Francii u příležitosti 118. výročí odhalení originálu, tedy loni 28. října. Nad vsetínskou Amerikou byla vztyčena letos 15. května.

Samotný nápad však vzniknul mnohem dříve. "Motivace postavit u nás sochu Svobody vznikla v roce 1996 nebo 1997, když naši ulici oficiálně pojmenovali Amerika. Tak jsem si říkal, že Amerika bez sochy Svobody by nebyla ta správná," vysvětlil její majitel. "Doufám, že po staletí bude deklarovat svobodu v naší Americe," dodal.

Vsetínská socha Svobody je oproti té americké něčím výjimečná. Nejen, že její pochodeň se může kdykoliv rozsvítit, ale také se dívá přímo do Moskvy. Tak se totiž jmenuje část dalšího vsetínského údolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám