Hlavní obsah

Snímek NASA zachytil na povrchu Marsu podobu medvídka Paddingtona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medvídek Paddington je oblíbená postavička z dětských knížek britského spisovatele Michaela Bonda. A všichni příznivci medvídka milujícího marmeládové sendviče vědí, že tento sirotek pochází z nejtemnějších koutů Peru… Anebo že by bylo všechno jinak?

Foto: Vertical Ent

Podoba s medvídkem Paddingtonem je zřetelná.

Článek

Pochybnosti do této otázky vnesl snímek povrchu Marsu pořízený orbitální sondou NASA, ze kterého jako by se usmíval Paddingtonův obličej.

Sonda NASA pořídila snímek z výšky 250 kilometrů nad povrchem Marsu s využitím kamery s vysokým rozlišením HiRISE, která je zatím nejvýkonnější, jaká kdy byla poslána k jiné planetě.

NASA uvedla, že jakkoli se snímek nepochybně podobá medvědímu obličeji, ve skutečnosti ho nejspíš tvoří seskupení různých zlomů, nánosů usazených na okraji zasypaného impaktního kráteru a lávových proudů.

Už jednou vyvolala pozdvižení fotografie, kterou na Marsu pořídila sonda Viking v roce 1976. V oblasti Cydonia Mensae zachytila útvar, jenž se podobal lidské tváři. Až po 20 letech se nad místo dostaly další sondy, které pořídily fotografie z jiných úhlů a ukončily tak veškeré konspirace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám