Hlavní obsah

Smrk zachránil život Američance, která se zřítila ze svahu. V mrazu se ho držela osm hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako zázrakem přežila 46letá Američanka osm hodin v mrazu na malé skalní plošince, kam spadla poté, co uklouzla při výstupu na horu v severní části státu New York. Život jí zachránil malý strom, jehož se i přes nízké teploty dokázala přidržovat až do noci.

Foto: Profimedia.cz

Skály v pohoří Adirondack ve státě New York

Článek

Když se žena vydala na túru v pohoří Adirondack, hustě sněžilo a mráz proměnil stezky pro pěší v ledovou dráhu. V pozdním odpoledni dosáhla vrcholu 1242 metrů vysoké hory South Dix, v jednu chvíli ale uklouzla a zřítila se podle víkendové zprávy televize CNN „stovky stop“ (jedna stopa je 30,5 centimetru) ze strmého zasněženého svahu, načež přistála na úzké skalní plošině.

Zpět na stezku se vrátit nedokázala, a aby se nepropadla ještě níže, duchapřítomně se přidržovala malého smrku. Ten jí bránil v dalším pádu přes útes, ale situace ženy se zdála být téměř beznadějná.

„Skutečně si myslela, že tam nahoře zemře,“ řekl J. M. Martin z úřadu na ochranu životního prostředí, který plní i funkci pátračů a záchranářů v mimořádných situacích. Podle Martina padal déšť se sněhem, teplota se pohybovala těsně pod bodem mrazu a turistce hrozilo podchlazení.

Kolem půl šesté odpoledne žena zavolala na tísňovou linku. Záchranáři od počátku věděli, že pomoc nebude snadná a potrvá několik hodin, než se k trosečnici dostanou. Turistka měla s sebou nouzovou přikrývku, kterou nakonec použila, aby si udržela tělesnou teplotu, jak to jen půjde.

Záchranáři ženě také poradili, aby se v rámci možností pohybovala. Celé hodiny se tak všemožně kroutila a protahovala sem a tam.

Byla jako zkamenělá

Členové záchranného týmu se k turistce dostali až o půl druhé v noci. Prokřehlá žena okamžitě dostala teplý čaj, jídlo a suché oblečení. „Byla jako zkamenělá a stromu se držela z posledních sil,“ uvedl Martin. Záchranáři ji poté vytáhli na stezku a kolem půl sedmé ráno dovedli k jejímu autu.

Podle záchranářů šlo o zkušenou turistku, která v minulosti mnohokrát zdolávala kopce v Adirondacku a už dvakrát dokázala zdolat všech 46 jeho vrcholů.

Trojici Čechů zradilo v Alpách počasí, záchrana z ledovce pod Grossglocknerem trvala 15 hodin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám