Hlavní obsah

Slovenské Komárno uvrhla supercela do tmy

Novinky, Jakub Kynčl

Minulý čtvrtek si slovenské Komárno prožilo krušné chvilky. Zatímco v České republice opravdu řádilo tornádo, tam "jen" stovky lidí vyděsila tzv. supercela, která ve zrychleném videu nápadně připomíná pohyb tornáda. Celkem 11minutový záběr zrychlený do 20 vteřin pořídil a Novinkám poskytl Miroslav Hráček, který v Komárnu žije.

Článek

"Natočil jsem to 23. června ve 21:10 na kraji našeho města. Celý úkaz trval asi tak 20 minut. Nejdříve se jen zdvihl vítr a na západní obloze se objevil obrovský podlouhlý oblak ve tvaru a barvě tmavé vlny. Směřoval z jihozápadu na severovýchod a postupně měnil svůj tvar. Rozhodl jsem se úkaz natočit na kameru, kterou jsem položil na střechu a nechal natáčet," popisoval Novinkám autor snímku.

"Oblak se během natáčení zformoval do podoby tornáda. Mraky se však pohybovaly pomaleji, a tak zrychlené video působí více dramaticky, než tomu bylo v reálu. Pravděpodobně se jednalo o supercelu. Zrychlený záběr jasně ukázal výjimečnou rotaci mraku," pokračoval v popisu zajímavého jevu Hráček.

"Zdálky to vypadalo jako nevinný mrak, ale v městečku Kolárovo a okolních vesnicích mluvili lidé o extrémně silné bouřce s krupobitím a silným větrem," dodal pro Novinky pohotový kameraman.

Co je to supercela
Supercela (angl. supercell) je konvektivní bouře tvořená jedinou mohutnou konvektivní buňkou. Silně rotuje kolem své vertikální osy, neboť ji vytváří silný vzestupný proud. Právě v souvislosti s výskytem supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě. Navíc je doprovázena intenzivními elektrostatickými výboji a prudkým, vytrvalým přívalovým deštěm mnohdy doprovázeným mohutným krupobitím.
zdroj: Wikipedie

Reklama

Výběr článků

Načítám