Hlavní obsah

Slovenské děti jsou příliš tlusté. Poslanci jim zařídili víc tělocviku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský parlament navýšil počet hodin tělocviku, takže na základních školách budou tři povinné hodiny tělesné výchovy týdně a na středních školách dvě. Změna začne platit od letošního září. Důvodem je zvyšující se počet obézních dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci říkají, že žáci hodinu tělocviku navíc potřebují, a připomínají alarmující statistiku o tělesné kondici dětí.

Školy a učitelé však tvrdí, že hodina navíc zdraví dětí nespasí, na mnoha místech navíc školy ani nemají vlastní tělocvičny. Jedná se většinou o menší školy, takže asi 18 procent žáků nemá přístup k tělocvičně a většinou cvičí na školních chodbách.

Pro školy bez tělocvičny bude změna platit až od roku 2025.

Proti obezitě hrou. Děti dostanou fitness náramky

Domácí

Učitel tělesné výchovy na gymnáziu ve městě Humenné na východě Slovenska Stanislav Strižinec poukazuje na to, že někteří žáci mají od rodičů omluvenku na tělocvik na celý školní rok.

Nejtěžší to bylo v případě dívek ze třetího ročníku, které měly za sebou dva roky covidového vyučování. „Na začátku žádná z nich necvičila. Dívky si jen sedly do šatny a hotovo,“ řekl Strižinec Denníku N. Po roce je rád, že z 18 dívek ve třídě necvičí jen osm. Učitel je motivoval například volejbalovým turnajem mezi středními školami.

Sportující učitel jako motivace

Sám se do sportování aktivně zapojuje, hraje se studenty volejbal, basketbal, fotbal, zaběhne stovku i tisícovku. Na studenty to má efekt. „Chtějí se přede mnou ukázat, předběhnout mě,“ dodává Strižinec.

Každý třetí jedenáctiletý chlapec trpí na Slovensku nadváhou a obezitou. „Obezita je mezi našimi dětmi obrovský problém, který se kvůli pandemii ještě zhoršil,“ říká pediatrička Elena Prokopová, která není přesvědčená, že tři hodiny tělocviku týdně přinesou kýžený efekt.

„Osobně to vnímám tak, že slovenské děti se přestaly přirozeně hýbat,“ říká. „Pohyb v dětském věku je přitom velmi důležitý a je přirozenou formou prevence před nemocemi,“ dodává pediatr Peter Visolajský.

Anketa

Byli byste pro zvýšení počtu hodin tělesné výchovy na českých školách, aby se zvýšila kondice dětí?
Ano
78,5 %
Ne
21,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 675 čtenářů.

Kluk vážil metrák, pomohla léčba

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám