Hlavní obsah

Proti obezitě hrou. Děti dostanou fitness náramky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní technologie mohou pomoci v boji proti obezitě, byť často jsou spíš spoluviníkem nedostatečného pohybu. S využitím chytrých fitness náramků chtějí lékaři sledovat pohyb a jídelníček školáků a hravou formou je motivovat, aby je včas zlepšili.

Foto: Envato elements

Tělesná výchova

Článek

Počty dětí s obezitou každým rokem významně rostou a s nimi i neblahé vyhlídky na mnoho zdravotních problémů v budoucnu. „Je to skutečná prevence. Děti s nadváhou musíte zachytit hned na začátku, aby nespadly do toho šíleného tobogánu obezity, ze kterého se potom skoro nedá vystoupit,“ vysvětluje hlavní myšlenku dětský kardiolog a koordinátor pilotního projektu za Českou lékařskou komoru Petr Jehlička.

Kolik hranolků dělá večeři?

V hledáčku mají malé děti ve věku 6 až 11 let s nadváhou. Tisícovka dětí, které vytipují lékaři, dostane chytrý náramek, jenž bude po většinu dne sledovat jejich pohyb.

Významný díl práce bude i na rodičích, kteří navečer vepíšou informace o denním jídelníčku dítěte do mobilní aplikace. „Přepočítá jim to hodnotu jeho denního energetického příjmu. Aplikace také bude umět porovnat jeho příjem s normami pro jeho věk a pohlaví. Zároveň porovná i jeho pohybovou aktivitu a vyhodnotí poté den jako úspěšný nebo méně úspěšný,“ vysvětlil lékař.

Pro děti a vnoučata poslanců vznikne sněmovní školka

Domácí

Každý večer vyskočí v aplikaci informační okno s jednou zásadní informací podanou graficky a informačně jednoduše. Tak, aby si ji děti a rodiče zapamatovali. Třeba příklad hranolků a chipsů v kontrastu s tím, jak by takový energetický příjem vypadal jako jedna večeře. „Je to důležité, protože mozek u takto malých dětí vstřebává informace před spaním velmi intenzivně a zapamatuje si je,“ podotkl Jehlička.

Lékaři nechtějí zůstat jen u varování a motivací. Součástí projektu by měl být webový portál, kde bude nabídka sportovních kroužků nebo tipů ke stravování a zdravému životnímu stylu.

S iniciativou přišla Česká lékařská komora, ministerstvo zdravotnictví ji podporuje. Termín pro spuštění projektu se zatím ladí.

Alarmující data
Průzkum Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ukázal, že v roce 2006 byl podíl obézních dětí 7,8 procenta, v roce 2016 přes 10 procent a v roce 2021, druhý rok pandemie, už nad 16 procent.
Dalších téměř 10 procent dětí mělo nadváhu.
Čtvrtina dětí měla problém s váhou a zdravotní kondicí. Pandemie vše urychlila.
Největší podíl obézních je mezi dětmi kolem 15 let.

České děti tráví příliš času před obrazovkou, ukázal mezinárodní průzkum

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám