Hlavní obsah

Galerie hrůzy. V Neapoli otevřeli pizzerii se svéráznou výstavkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svérázným způsobem vytáhl do boje na ochranu pizzy, italského národního pokrmu, svaz farmářů a výrobců potravin v Neapoli. Před několika dny otevřel ve městě pod Vesuvem restauraci, jejíž součástí je výstavka těch „nejodpornějších“ variant legendární „placky“, které se objevují na jídelních lístcích v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Galerie hrůzy“, jak podnik nazvala média, má být varováním před pizzami, jimiž si restaurace na různých kontinentech přizpůsobují Italy uctívaný pokrm na místní poměry. Brojí nejen proti netypickým přísadám, ale i nerespektování správné procedury pro přípravu pokrmu.

Za „svatokrádež“ například považují italští kulináři pizzu s ananasem, která je oblíbená zejména ve Spojených státech a na menu se propracovala pod názvem „havajská“. Přívlastek „nejodpornější“ si získala pizza s hadím masem nabízená v Hongkongu, Thajsku nebo Vietnamu.

Na pranýři se ocitla i pizza s klokaním či pštrosím masem rozšířená v Austrálii nebo varianty italské speciality s cvrčky. Ve výčtu nechybí ani pikantní verze s kuřetem tandoori máčeným v jogurtu, nebo dokonce pizza s přísadou konopí.

Na černou listinu se propracovala také pizza s banánem nebo zebřím masem známá hlavně z Afriky nebo pizzy s vejci natvrdo, zelím, či dokonce čokoládou, které se podle autorů výstavky podávají například v Portugalsku, Nizozemsku nebo Švédsku.

Neapolská „galerie hrůzy“ otevřela u příležitosti šestého výročí zanesení pizzy na listinu kulturního dědictví UNESCO. Světová organizace v roce 2017 oficiálně uznala, že pečení legendární „placky“ je rituálem i důležitou součástí italské a zejména neapolské identity.

Anketa

Jaký máte názor na pizzu s ananasem?
Výborná
31,1 %
Nevadí mi
29,4 %
Mimořádně odporná
39,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3318 čtenářů.

Pizza je možná starší, než si myslíme, naznačuje 2000 let stará malba z Pompejí

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám