Hlavní obsah

Šílenci opět pádili z kopce za kulatým sýrem v nejbláznivějším závodě na světě

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli bezpečnosti byl tento závod v roce 2010 oficiálně zrušen. Jenže několik staletí starou tradici nejde jen tak vymazat, a tak se v sobotu na kopci Cooper´s Hill v anglickém hrabství Gloucestershire nadšenci vrhli z prudkého svahu za kutálejícím se čtyřkilogramovým sýrem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Desítky mužů a žen chytaly v Gloucestershiru sýr kutálející se z kopceVideo: AP

 
Článek

Přes 180 metrů příkrého srázu se sklonem téměř 50 procent čeká na závodníky, kteří se rozhodnou zúčastnit se tradičního honu na sýr. Teoreticky se účastníci bizarního závodu pokouší chytit kolo sýru Double Gloucester vážící 3 až 4 kilogramy.

Jenže takový sýr na konci kopce dosahuje rychlosti až 120 kilometrů za hodinu. Vítězem se tedy stane ten, který proběhne za sýrem jako první. V posledních letech bylo navíc sýrové kolo nahrazeno replikou z měkké pěny, protože reálný sýr skákající v prudkém kopci vysokou rychlostí dokázal závodníky omráčit nebo jinak vážně zranit. Pravý sýr dostane vítěz až po skončení závodu.

Závodí se v několika mužských a ženských kategoriích, všechny však letos zastínila legenda tohoto závodu Chris Anderson. Třicetiletý příslušník britské armády dokázal v různých kategoriích během čtrnácti let vyhrát 22 sýrů, a stal se tak absolutním rekordmanem závodu.

„Prostě musíte utíkat a pokusit udržet se co nejdéle na nohou,“ prozradil Anderson svou vítěznou „strategii“. Výhru věnoval synovci své manželky, který trpí neketotickou hyperglycinémií. Sýr vydraží ve prospěch organizace Joseph´s Goal, která vybírá finanční prostředky na výzkum této genetické poruchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám