Hlavní obsah

Signal Festival spojí vědu a umění. Laserový paprsek protne Petřín a Akademii věd

– Praha
Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Léblová, luh

Mezinárodní den světla, který spadá na 16. květen, připomene minimalistická instalace laserového paprsku. Ten rozzáří Prahu pod záštitou Signal Festivalu a výzkumného centra zaměřeného na laserovou techniku ELI Beamlines. Paprsek propojí Petřínskou rozhlednu a Akademii věd ČR jako pomyslné poděkování vědcům po celém světě. Podívejte se na video.

Signal Festival spojil vědu a umění. Laserový paprsek protne Petřín a Akademii vědVideo: Novinky

 
Článek

Obě instituce také chtějí připomenout 61 let, která uplynula od 16. května 1960, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil vůbec první laserový systém na světě. Mezinárodní organizace UNESCO ustavila v roce 2017 16. květen jako Mezinárodní den světla, od roku 2018 se tato událost slaví napříč kontinenty.

„Paprsek představuje instalaci laserového světla, které míří z Petřínské rozhledny na sídlo Akademie věd. Je to připomenutí a oslava Mezinárodního dne světla. Připomínáme tento ušlechtilý zdroj světa a to, co dobrého světlo přináší společnosti,“ sdělil Novinkám ředitel výzkumného centra ELI Beamlines Roman Hvězda.

Foto: Novinky

Osvětlená noční Praha během generální zkoušky Signal Festivalu ke Dni světla

„Petřínská rozhledna je zajímavý bod Prahy a Akademie věd matkou vědy v České republice. ELI Beamlines pod ni spadá, proto jsme se rozhodli takto propojit umění, které do značné míry charakterizuje Signal Festival, a vědu, která je reprezentována naším centrem,“ dodal Hvězda.

Předzvěst podzimního Signal festivalu: Instalace na Výstavišti připomněla Den Země

Domácí

ELI Beamlines a Signal Festival dále chtějí světelným paprskem symbolicky upozornit na zásadní význam vědy a vědecké činnosti pro celou společnost.

„Věda a technologie jsou vedle umění a veřejného prostoru třetím nejdůležitějším pilířem, který definuje podstatu Signal Festivalu. Věda nás doprovází každou vteřinou našich životů. Proto nyní chceme skrze umění ve veřejném prostoru připomenout přínos vědy lidstvu,“ uvedl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

Paprsek bude svítit 15. a 16. května vždy od 20.00 do 24.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám