Hlavní obsah

Šestiletý chlapec uběhl maraton, na rodiče přišla sociálka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžecký závod Flying Pig, který se tradičně koná v americkém Cinncinati první květnovou neděli, má letos dohru. Maraton totiž absolvoval v doprovodu rodičů i šestiletý chlapec. Za to nyní manželský pár schytává kritiku a o případ se zajímají i úřady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodina Crawfordových patří mezi sportovní a outdoorové nadšence. Na sociálních sítích je sledují desítky tisíc fanoušků, ale zdá se, že nyní manželé přestřelili. Po zveřejnění fotografie z tradičního maratonu totiž vyvolali bouřlivou diskuzi, zda je vhodné, aby šestileté dítě absolvovalo přes 42 kilometrů dlouhý závod.

„Šestileté dítě nemá představu o tom, co s ním takový závod udělá. Nechápe, že může kdykoliv zastavit a skončit a že by to mělo udělat,“ napsala na Twitteru americká atletka a účastnice dvou olympiád Kara Goucherová.

Závod na 8,5 hodiny   

Crawfordovi se brání tím, že se syna několikrát ptali, zda chce závod ukončit, on ale chtěl dobrovolně pokračovat. Po osmi hodinách a 35 minutách skutečně doběhl do cíle.

„Už u nás byla dvakrát sociálka, lidé podávají falešná obvinění,“ uvedla později na Instagramu matka chlapce Kami Crawfordová. Tu rozčílily novinové titulky, které tvrdí, že dítě rodiče k závodu donutili.

„Přijď k nám domů, podívej se mému synovi do očí a řekni mu, že jsme ho k něčemu nutili. Zaplatím ti letenku,” vzkázala jednomu z novinářů.

„Nevadí mi, jak mě lidé nazývají, ale nevymýšlejte si a neberte našemu synovi a dalším úžasným dětem možnost vybrat si zdravý životní styl místo videoher. To vy jste problém a pouze podkopáváte úspěch dětí,“ napsala v emotivním příspěvku matka.

Organizátoři upraví podmínky

Že by dítě chtělo dobrovolně pokračovat, však zpochybňují další diskutující, kteří připomínají, že rodiče slibovali synovi odměnu v případě, kdy závod dokončí.

„Dítě každé tři minuty zastavovalo a muselo si sednout. Rodiče ho navíc upláceli slíbenou odměnou v podobě velkého balení bramborových chipsů,“ napsal maratonský běžec Lee Troop.

Kritika se snesla rovněž na organizátory závodu, kteří šestiletému chlapci dovolili startovat. Běžně totiž bývá při účasti na maratonu podmínka plnoletosti.

Organizátoři přiznali, že o startu dítěte věděli, ale slíbili, že v příštím ročníku bude dodržováno věkové omezení.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby mohl šestiletý chlapec běžet maraton?
Ano
22,9 %
Ne
77,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11171 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám