Hlavní obsah

Sériový myslitel boduje na sociálních sítích s filozofií

Profesor filozofie na univerzitě ve Štrasburku Lev Fraenckel se stal novou hvězdou sociální sítě TikTok ve Francii. Studenti i veřejnost oceňují jeho tříminutová videa o filozofických otázkách, které se objevují u maturity. Sdílí je na profilu pod přezdívkou Serial thinker (Sériový myslitel) a naplňuje tak své přesvědčení, že tento předmět jde učit i jinak, píše AFP.

Článek

„Říká se, že mladí nejsou zvídaví, že nekladou otázky. Myslím si, že to není pravda, že si jich kladou mnoho. Ale vzdělávací systém těmto otázkám nepřeje,“ myslí si jedenačtyřicetiletý pedagog.

Se svým nápadem začal před třemi lety na síti YouTube, později přidal i účet na TikToku. Jeho jméno na sítích Serial thinker je odkazem na Sokrata, který chodil po Aténách, diskutoval s lidmi a byl odsouzen na smrt. Sokrates byl podle Fraenckela první filozof, který šel proti proudu a destabilizoval systém. Profesor tím chce poukázat na bojovnou stránku filozofie.

Diskuse o lásce, veganství nebo smyslu života Fraenckel prokládá odkazy na úspěšné seriály nebo filmy dnešní doby, aby téma přiblížil dospívající mládeži.

V Německu našli neznámé zápisky z Hegelových přednášek. Mluví se o objevu století

Věda a školy

Jeho první videa na YouTube, určená široké veřejnosti a někdy i 20 minut dlouhá, příliš velký úspěch neměla. Změna nastala v červnu, v době maturit, kdy získal náhle během několika dní 100 tisíc sledujících a jeho příspěvky vídalo šest až sedm milionů uživatelů. Tajemství úspěchu tkví ve stručnosti videí s hutným obsahem a tématech, jež přesně kopírují okruhy maturitních otázek z filozofie, která je ve Francii pro část studentů povinným předmětem, píše AFP.

Filozofie vážně i zábavně

S natáčením pomáhal pedagogovi jeho bývalý student Simon Schott, který si založil produkční společnost Wolfdog. Výsledkem jejich spolupráce je profesor v džínách a tričku, který uvolněně shrnuje základní ideje konceptů státu, podvědomí, jazyka nebo svobody; vše prokládá citacemi klíčových autorů.

Podle studentů jeho metoda funguje. Osmnáctiletý Cyril Hadef studuje medicínu a u maturity z filozofie měl téměř plný počet bodů, jak tvrdí, právě díky těmto videím. Fraenckel „má dar zjednodušit poměrně složité věci natolik, aby byly srozumitelné prakticky pro kohokoliv“.

Pro samotného profesora je to důkaz, že jeho metoda funguje a filozofii je možné učit vážně, ale zároveň zábavně. Fraenckel vzpomíná, že jako dítě do školy nechodil moc rád, ale kladl si mnoho otázek. „Tehdy mi říkali, že když budu dělat filozofii, tak skončím jako bezdomovec,“ říká profesor.

Výuku opouštět neplánuje

Několik let pracoval jako účetní, ale uvědomil si, že by zcela vyhořel, a tak se zapsal na filozofii na univerzitě ve Štrasburku. Tam utrpěl šok, jak říká, a došlo mu, že právě to je to, co měl dělat odjakživa. Začal psát disertační práci na téma psychoanalýzy a existencialismu, na které stále pracuje, a v roce 2014 úspěšně složil státní zkoušku Capes, aby mohl učit filozofii.

Fraenckel na čas přerušil výuku na střední škole, ale dál přednáší na univerzitě. Říká, že chce zůstal v kontaktu s výukou „v reálném životě“ a nejen prostřednictvím videí. Brzy mu také vyjde kniha, která má pomoci studentům u maturity z filozofie.

V plánu má i další knihu, ve které chce rozvinout náměty některých svých videí pro širokou veřejnost. Jako příklad uvádí zamyšlení, zda si francouzský fotbalista Kylian Mbappé zaslouží svůj plat. Na začátku prosince zveřejní rozhovor s francouzským komikem Gadem Elmalehem o jeho filmu Reste un peu (Zůstaň ještě chvíli), příběhu náboženské introspekce.

Na Kladensku mají novou alej, nese jméno českého filozofa Patočky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám