Hlavní obsah

Na Kladensku mají novou alej, nese jméno českého filozofa Patočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový agrolesní sad pomohly vysadit ve Velkém Přítočně u Kladna děti ze školky. Na pomoc místním obyvatelům přišli i studenti pražského Gymnázia prof. Jana Patočky (GPJP), kteří přispěli vlastní alejí lip. Na sazenice stromů si na jaře sami vydělali prodejem vlastnoručních pekařských výrobků v rámci charitativní akce.

Foto: Tomáš Vodička

Budoucí agrosad poblíž Kladna

Článek

Vše začalo už v loňském školním roce, kdy se v hodinách angličtiny věnovali ekologickému „Tree Project“. Seznámili se s tím, jak stromy mohou lidem pomoci v boji proti změně klimatu, a zjistili, že stromy jsou velmi prospěšné v mnoha ohledech, a je tedy nutné myslet na příští generace a dosazovat stromy do krajiny tam, kde chybí. V návaznosti na tento projekt připravili ve spolupráci s neziskovou organizací Sázíme stromy výsadbu lipové aleje, která ponese jméno významného českého filozofa profesora Jana Patočky.

Profesor Jan Patočka

Jan Patočka (1907–1977) byl jedním z nejvýznamnějších českých filozofů 20. století. Věnoval se především fenomenologii a studoval u Edmunda Husserla a Martina Heideggera. Kromě fenomenologie se zabýval filozofií dějin a díly J. A. Komenského, T. G. Masaryka. Jeho práce ovlivnila soudobé české filozofy, intelektuály a autory z disentu 60. až 80. let. Mezi jeho žáky patří například Václav Bělohradský, Tomáš Halík, Daniel Kroupa, Radim Palouš, Jan Sokol a další.

Zbývalo získat peníze na vlastní sazenice lip. Ty žáci vydělali prodejem vlastních pekařských výrobků v rámci celoškolní charitativní akce v červnu.

Nesázeli ale pouze pražští studenti, činily se také děti z místní školky. Pomocníků přišlo zhruba 30 a spolu se starostou a místostarostou pomohli vysadit hned dvě moruše.

Alej a ovocný sad

V katastru Velkého Přítočna byla založena nejenom alej, ale také ovocný sad. Místo bude sloužit k setkávání lidí a k odpočinku.

Foto: Tomáš Vodička

Do sázení se zapojily děti z místní obyvatelé i děti ze školky

Pražští studenti začali se sázením aleje ve čtvrtek. Pracovníci z organizace Sázíme stromy jim ukázali správný postup, jak na to. Každá sazenice je umístěna mezi tři velké kůly, které tvoří podporu stromku. Jak studenti zjistili, umístit a zafixovat kůly do země je poměrně fyzicky náročná práce.

Sázení ovocného sadu si vzali už na jaře na starost zaměstnanci společnosti HPE a občané obce Velké Přítočno pokračovali ve výsadbě v sobotu.

„Zasadili jsme společně se studenty tercie B a oktáv lipovou alej, která je součástí velkého projektu. My jsme se na něm podíleli částkou 16000 Kč, kterou jsme v červnu vybrali na charitativním pečeníčku,“ uvádějí zástupci pražského gymnázium na svých facebookových stránkách. „Děti si vyzkoušely náročnou fyzickou práci s bucharem a měly dobrý pocit ze smysluplné práce,“ dodávají.

Reklama

Související témata:
Sázíme stromy
GPJP
Velké Přítočno

Výběr článků

Načítám