Hlavní obsah

Sen všech houbařů: Obrovská houba dosud neznámého druhu váží 15 kilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská provincie Jün-nan je známá jako „království hub” díky bohaté rozmanitosti více než 600 jedlých druhů. Ale i ti nejnadšenější milovníci hub by mohli mít problém s konzumací obra, kterého se před několika dny podařilo najít v tamních lesích, napsal list The Christian Science Monitor. Houba dosud neurčeného druhu měří 93 centimetrů napříč srostlými klobouky a váží 15 kilogramů.

BEZ KOMENTÁŘE: Nálezce se chlubí houbou o váze 15 kilogramů

 
Článek

Šťastný nálezce z okresu Ťien-šuej se obrovskou houbou pyšně chlubil a poutal na sebe pozornost desítek spoluobčanů, kteří si jeho nález fotili a natáčeli.

„Řekla bych, že tato houba může být zapsána do Guinnessovy knihy rekordů,“ řekla podle listu The Daily Telegraph jedna z přihlížejících. Kniha ale pamatuje na těžší houby, je v ní například zaznamenán nález sírovce žlutooranžového o váze 45 kilogramů. Houba nalezená v Číně tak má zřejmě šanci získat rekord jen díky svým rozměrům.

Zatím nebylo určeno, o jaký druh houby se jedná. Neví se tedy, zda je houba bezpečná pro člověka či ne.

Houby nejsou ani rostliny, ani živočichové a představují samostatnou říši živých organismů.

Čínský houbový průmysl dosahuje objemu desítek miliónů dolarů ročně. Některé z čínských nejvybranějších a nejdražších druhů – například vzácná houba Tricholoma matsutake, ceněná v Japonsku jako delikatesa – pocházejí z Jün-nanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám