Hlavní obsah

Sedmiletý chlapec plaval hodinu proti proudu, aby zachránil otce a sestru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Jacksonville na Floridě má nového hrdinu. Je jím sedmiletý Chase Poust, který se spolu se svým otcem a čtyřletou sestrou vydal rybařit na člunu na řeku St. John’s River. Všichni tři se ocitli ve vodě a unášel je silný proud. Zatímco otec chránil dceru, Chaseovi se podařilo doplavat na břeh a zavolat pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Most Henryho Hollanda Buckmana, u kterého byli nalezeni otec s dcerou.

Článek

Steven Poust se se svými dětmi vydal na řeku v Jacksonville, tak jako už mnohokrát předtím. Zatímco seděl v ukotveném člunu a rybařil, děti se koupaly ve vodě u člunu. Malá Abigail, která jako jediná měla záchrannou vestu, se držela zádi jako obvykle, jenže tentokrát byly proudy o něco silnější.

Malá dívka se pustila člunu a řeka ji rychle unášela pryč. Jakmile to otec uviděl, skočil okamžitě do vody a snažil se ji chytit. „Křikl jsem na ně, že je miluju, protože jsem si nebyl jistý, co se v následujících chvílích stane,“ uvedl Poust pro místní pobočku CNN.

Sedmiletý Chase Poust

Muž se pokoušel zůstat s oběma dětmi pohromadě, jenže se ukázalo, že Chase, který se rovněž snažil doplavat svou sestru, je na úplně jiném místě řeky, a malá Abigail se s každou vteřinou vzdalovala. „Snažil jsem se držet oba pohromadě, ale pak už jsem byl naprosto vyčerpaný. Stále se mi vzdalovala,“ svěřil se Poust.

Synovi proto řekl, aby se pokusil doplavat ke břehu a sehnat pomoc, zatímco on bude hlídat sestru. Malý chlapec se neohroženě vydal směrem ke břehu. Byla před ním těžká cesta, St. John’s River v Jacksonville připomíná spíš jezero. V místě, kde se trojice nacházela, má šířku okolo tří až čtyř kilometrů.

Otce s dcerou našli dva kilometry od lodi

„Proud směřoval od loďky a od břehu, takže bylo strašně těžké plavat tím směrem,“ uvedl chlapec. Plaval čubičkou, a když byl příliš unavený, lehl si na znak, aby si trochu odpočinul. Zhruba za hodinu se dostal na suchou zem. Doběhl k nejbližšímu domu, kde tamní obyvatele poprosil o pomoc.

Na místo okamžitě vyrazila jacksonvillská hasičská jednotka. Našla však pouze prázdnou loďku, osobní věci v ní a rybářské pruty ve vodě. Hasiči proto požádali o pomoc i policisty z úřadu šerifa a zaměstnance Floridského úřadu na ochranu přírody. Otce a dceru našli uprostřed řeky více než dva kilometry po proudu od jejich loďky.

Po potopení jachty bojoval Australan několik hodin o život své dcery

Koktejl

„Křičel jsem o pomoc z plných plic a mával rukama a doufal, že si nás někdo všimne,“ uvedl Poust. „Prcek to ale zvládl na břeh, sehnal pomoc a to nám zachránilo život,“ dodal šťastný otec.

„Je to dost úžasné,“ uvedl šéf hasičů Eric Prosswimmer na otázku, jak se trojice dokázala vypořádat s tak silnými proudy, které v řece panují. Dodal, že místní zákony vyžadují v plavidle kratším než osm metrů záchranné vesty pouze pro děti mladší šesti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám