Hlavní obsah

Sbohem, Trenére. Labuťáka útočícího na vodáky v Plzni vyhostili z města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Brzký nástup jara má i své neobvyklé důsledky – v Plzni museli dříve než kdy jindy řešit problém s agresivním labuťákem na Radbuze. Přezdívá se mu Trenér, to proto, že prohání tamní rychlostní kanoisty. Zvířecí záchranáři jej i s partnerkou o víkendu odchytili a přesunuli mimo město.

Foto: DES OP

Trenér (vpravo s červeným ornitologickým límcem) a jeho partnerka museli dát Plzni vale

Článek

„Labuťák opět napadal všechny, kteří pluli kolem. Letos začal brzy, asi vzhledem k teplému počasí,“ řekl Novinkám Ondřej Petrák z oddílu TJ Prazdroj Plzeň – ten má loděnici právě v Trenérově teritoriu.

„S jeho útokem mám osobní zkušenost, není to nic příjemného. Zásadně nalétává zezadu. Slyšíte ten přibližující se hluk, vnímáte, jak se na vás žene ta síla,“ popsal Petrák.

V minulosti dokázal vykoupat i zdatné sportovce, děti z něj mají hrůzu. „Už má na svědomí i díry v lodi,“ připomněl Petrák.

Foto: DES OP

Přilákat ke břehu…

Foto: DES OP

Skočit…

Foto: DES OP

Chytit…

Odchyt nebyl snadný, tenhle labutí pár jich už pár zažil a je ve střehu. „Není prostor na chyby, zásah musí být přesný, rychlý,“ upozornila ornitoložka Gabriela Černá.

Dvojice chytačů ptáky přilákala ke břehu a pak se za nimi vrhla do vody. „Dokonale cílené,“ popsala Černá. Labutě po převozu skončily na stojaté vodě u Rokycan.

„Snad tam vyvedou mladé,“ doplnil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. V Plzni se jim to nikdy nepodařilo, nedaleký vysoký jez pro mláďata funguje jako smrtící past.

Foto: DES OP

V exilu u Rokycan

V exilu vydrží Trenér i díky zastřiženým letkám minimálně pár měsíců. Karel Kožíšek ze zmíněného oddílu ale nepochybuje, že se zase vrátí: „Vždycky tomu tak bylo, a to tahle anabáze trvá už přes deset let.“

Postrach vodáků je zpátky v Plzni. Agresivní labuťák Trenér vydržel ve venkovském exilu jen pár měsíců

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám