Hlavní obsah

Postrach vodáků je zpátky v Plzni. Agresivní labuťák Trenér vydržel ve venkovském exilu jen pár měsíců

– Plzeň

Noční, a hlavně denní můra plzeňských rychlostních kanoistů je zpátky. Do města se vrátil Trenér, mohutný labuťák, který zdejší vodáky s oblibou proháněl po Radbuze. Sportovce, kteří z něj někdy měli až panickou hrůzu, může utěšit snad jen to, že si zatím se svojí družkou vyhlédl jinou plzeňskou řeku.

Foto: DESOP

Trenéra a jeho milou venkov rychle omrzel, už jsou zpátky v Plzni.

Článek

„Již třetí týden se pohybují po Mži, mezi Lochotínskou lávkou a mostem Generála Pattona,“ upozornil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Trenér je jeho starý známý, jen letos se jejich cesty zkřížily hned několikrát. Poprvé to bylo v dubnu, kdy s útočným labutím samcem ztratil trpělivost i odbor životního prostředí magistrátu a padlo rozhodnutí o přesunu inkriminovaného páru na jinou lokalitu. „Odvezli jsme jej od kanoistické loděnice na Rokycansko, na Horní kokotský rybník u Litohlav,“ připomněl záchranář.

Hororové situace

„Strašně se nám ulevilo,“ řekl tehdy Právu Karel Kožíšek, skutečný trenér oddílu TJ Prazdroj Plzeň. „Děti se ho bojí, a nejen ony. Jsou to hororové situace. Když nalétává zezadu, je to strašně nepříjemné. Jednomu udělal na ruce křídlem modřinu, v minulosti už dokázal vykoupat i zkušeného sportovce – šlápl mu na bort lodi,“ poznamenal Kožíšek. A nezastíral obavy, že se Trenér vrátí.

Ve vyhnanství na Kokotských rybnících byl labuťák totiž už jednou, v roce 2019. Zřejmě se mu ale stýskalo po světlech ramp a za dva roky byl zpět. Nyní to i se svojí paničkou vydržel na venkově pouhých pár měsíců. Už v červnu byla dvojice se zastřiženými letkami k vidění, jak si to špacíruje po okresce od zmíněného rybníka směrem k řece Klabavě, potažmo k Berounce.

Foto: Václav Dubský

Tak útočil labutí samec jménem Trenér v Plzni na Radbuze.

„Nemohl jsem je nechat jít pěšky takovou dálku po poměrně frekventované silnici, a tak jsem je převezl na Berounku k Dolanskému mostu,“ uvedl Makoň.

V říjnu už byl obávaný pár zase zpátky v Plzni. „Zda sem labutě dolétly, anebo dorazily po vodě od dolanského jezu, se mi zjistit nepodařilo,“ dodal Makoň.

A jak to bude dál? „To se uvidí. Teď určitě nic podnikat nebudeme, musíme doufat, že zůstanou na Mži,“ uzavřel Makoň.

Foto: DESOP

Takhle to vypadalo v dubnu, když Trenérovi u Radbuzy sbalili kufry.

Agresivní labuťák Trenér proháněl kanoisty. I s družkou ho umístili na Kokotský rybník

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám