Hlavní obsah

Satanistická církev nabízí stipendium „ďáblova advokáta“

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satanistická církev, celým jménem Satanský Chrám (The Satanic Temple – TST) ohlásila stipendijní program „ďáblova advokáta“ pro absolventy středních škol. Církev vybere dva ze zájemců, kteří na konci srpna obdrží částku ve výši 500 dolarů (11 400 korun).

Foto: Profimedia.cz

Bafometova socha v centrále Satanského chrámu v Salemu.

Článek

Každý, kdo bude mít zájem o stipendium musí podat přihlášku a následně formou eseje, básně či uměleckého díla včetně filmu zodpovědět na alespoň jednu ze dvou otázek.

V první otázce se církev ptá, co zájemci udělali pro záměry a cíle církve. Druhá pak žádá popis vyučujícího, který „zdrtil vašeho ducha, podryl vaše sebevědomí a zapříčinil, že jste nenáviděli každou minutu strávenou ve škole“.

Přihlášky církev přijímá od pondělka, do středy jich zatím přišlo kolem padesátky. Zájemci mají čas do konce srpna, pak církev vybere dva vítěze, které odmění.

Satan není tak cool, uvedl metalista, který se probudil z kómatu

Koktejl

Spoluzakladatele organizace Malcolma Jarryho přiměla k vypsání stipendia žádost o doporučující dopis, o který ho požádala dívka žádající svou školu o náboženské stipendium. „Naštvalo mě, že ho nedostala, ale viděl jsem v tom okamžiku příležitost nabídnout naše vlastní stipendium, které odráží naše hodnoty,“ uvedl Jarry pro CNN.

„Krom podpory našich hodnot ctěním těch, kdo se zabývají prosociálním individualismem, stipendium navíc dá studentům vzácnou příležitost být kritický k instituci, která odměňuje jen patolízalské pochlebování,“ rozohnil se Jarry.

Pro učení a proti biflování

Satanský chrám je náboženskou organizací, která usiluje o absolutní odluku církve od státu. Vznikla v roce 2013 a nyní má Kapitoly po celém světě. Členové církve nevěří v nadpřirozeného Satana v křesťanském smyslu.

Policie v Alabamě obvinila z nárůstu zločinnosti Satana

Koktejl

Jeho symboliku však používá jako satirickou provokaci. Tím, že je oficiálně uznána za náboženství, musí požívat stejných práv jako jiné církve (například osvobození od daní), což samozřejmě křesťanské církve s nadšením nevítají.

Církev si klade za cíl zdůraznit náboženské pokrytectví a zásahy do náboženské svobody. Zároveň podporuje humanismus a podporuje „honbu za věděním“. Jak ale dodal Jarry, lidé si pletou učení se a bezduché „biflování“.

„Od studentů se očekává, že budou svou školu velebit navzdory faktu, že mnoho studentů je ze strany škol a jejich vedení zneužíváno,“ vysvětlil Jarry.

Reklama

Výběr článků

Načítám