Hlavní obsah

Šance na přežití byla nula procent. Teď malý rekordman oslavil první narozeniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý Richard Scott William Hutchinson se narodil celých pět měsíců před termínem porodu. Vážil pouhých 337 gramů a lékaři rodičům ještě před samotným porodem sdělili zdrcující zprávu: šance na přežití vašeho syna je mizivá. Že se ale statistika může splést, dokázal Richard začátkem června, když oslavil první narozeniny.

Chlapec oslavil první narozeniny.

Článek

Chlapeček z amerického Wisconsinu se stal hned při narození světovým rekordmanem. Podle komisařů z Guinnessovy knihy rekordů se totiž nikdy nenarodilo žádné dítě „víc předčasně”. První měsíce života ale musel Richard pořádně bojovat.

Prvního půlroku strávil na speciální jednotce intenzivní péče v nemocnici v Minnesotě, během kterého byly návštěvy rodičů kvůli pandemické situaci značně omezeny. Rodiče museli cestovat ze státu do státu, aby svého syna alespoň na chvíli viděli.

Foto: Guinness World Records

Po narození vážil pouze něco přes 300 gramů.

„Šance na přežití, které Richard měl, byly prakticky nulové. Věděla jsem ale, že pokud zvládne prvních několik týdnů, které budou nejtěžší, mohl by se stát malým hrdinou,” uvedla Stacy Kernová, lékařka z minnesotské nemocnice, která o Richarda od počátku pečovala.

Po šesti měsících se chlapec skutečně dočkal a mohl být konečně předán rodičům.

„Ten den jsem měla slzy v očích. Pamatuji si to velmi dobře, nemohla jsem uvěřit tomu, že chlapeček, jenž byl tak slaboučký a malinký, to nakonec zvládl. Po porodu měl v podstatě průhlednou kůži, byl extrémně zranitelný. Jsem na něj neuvěřitelná pyšná,” doplnila lékařka.

Dvojčátka z Blanenska se rodila dramaticky nadvakrát

Domácí

Na začátku června Richard oslavil s rodiči a třemi psy první narozeniny, kdy pochopitelně nechyběl na stole dort. K samotnému rekordu se vyjádřila Richardova matka.

„Ten rekord se poněkud vymyká, ale jsme rádi, že může dalším rodičům pomoct překonat strach z předčasných porodů,” uvedla matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám