Hlavní obsah

Australská armáda našla trosečníky, pomohl obří nápis na pláži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří volání o pomoc v podobě nápisu SOS v písku pomohl vrtulníku australské armády při lokalizaci tří pohřešovaných námořníků, kteří ztroskotali na malém ostrůvku Pikelot v Mikronésii. Muži byli pohřešovaní tři dny, píše server australského ministerstva obrany.

Foto: australské ministerstvo obrany

Obří nápis SOS pomohl trosečníky najít.

Článek

Muži na sedmimetrovém plavidle vyrazili z Pulawatu, jejich cílem se měl stát ostrov Pulap. Cestou ale zabloudili, a navíc jim došlo palivo. Měli štěstí v neštěstí, podařilo se jim dostat na neobydlený ostrůvek Pikelot.

Mezitím po nich začali pátrat mikronéští záchranáři. Ti nakonec požádali 1. srpna o pomoc záchranné středisko na ostrově Guam. Po ztracené posádce začala pátrat nejen loď australského námořnictva, ale i vojenská letadla Austrálie a Spojených států. Trosečníky nakonec objevili na ostrůvku asi 190 km od místa, odkud 30. července vyrazili na cestu.

Posádka vrtulníku přistála na pláži, trosečníkům dodala jídlo, vodu a potvrdila totožnost mužů. Muži byli v dobrém zdravotním stavu, a tak počkali na mikronéskou hlídkovou loď, která je vyzvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám