Hlavní obsah

Ruský zpěvák vychvaluje válku, na frontě se mu ale koncertovat nechce. Žena ho prý nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda ruského zpěváka Jaroslava Jurjeviče Dronova, známého pod přezdívkou Šaman, vyletěla po začátku války strmě vzhůru. Interpret různých propagandistických písní je teď ale terčem posměchu ostatních propagandistů. Odmítl totiž vystupovat pro vojáky na frontě. Do bojové zóny ho prý nepustí manželka.

Foto: Profimedia.cz

Ruský propagandistický zpěvák Šaman odmítl jet na frontu, nepustila ho manželka

Článek

Ruský prokremelský propagandistický zpěvák Šaman, který se po invazi na Ukrajinu proslavil vlasteneckými hity jako Jsem Rus nebo Povstaneme, odmítl vystupovat ve válečné zóně. Jednatřicetiletý interpret se schovává za rozhodnutí manželky, která ho prý nepustí. Od kolegů z branže se mu za to dostalo posměchu.

Koncert pro okupační vojska na frontě se rozhodl uspořádat lídr skupiny Zemljaně Vladimír Kiselev. A když přišlo na to, kdo na něm bude účinkovat, Šaman byl pro něj jasnou volbou. Přestože ho nikdy neslyšel naživo, líbily se mu písně, které Šaman zpívá.

O to víc ho překvapilo, že se mladý proputinovský interpret schoval za údajný zákaz od manželky. „Pro dospělého muže je to sotva uspokojující výmluva,“ nechal se slyšet Kiselev, který ale stále Šamanovy písně oceňuje.

Odkazy k nacismu

Zvláštní v souvislosti se způsobem, jakým ruská propaganda obhajuje válku na Ukrajině, je Šamanův vztah k nacistické estetice.

Už skladba „My“, kde jako „motorkář“ prochází Moskvu s ruskou vlajkou na rukávu a na závěr pozdraví obecenstvo téměř nacistickým pozdravem, vzbudila rozruch.

Nejnovější hit tohoto zpěváka „Můj boj“ jde ještě dál. Stačí si přeložit název do němčiny. Shoda s názvem základního dokumentu nacistické ideologie se nezdá být náhodnou.

Z Rusi matičky hledí sarmatičky na Spojené státečky. Populární ruský zpěvák má nový hit

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám