Hlavní obsah

Rusko sevřela krutá zima. Čekají se šedesátistupňové mrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu oblastí v Rusku opět postihly silné mrazy. V Irkutské oblasti a Krasnojarském kraji se teploty pohybují okolo minus -55 až -58 stupňů Celsia. V Jakutské oblasti na Sibiři, kde se nachází i nejchladnější lidmi obývané místo na světě Ojmjakon, mají o víkendu teploty klesnout až na -63 stupňů, varovali ve čtvrtek ruští meteorologové podle agentury TASS.

V Jakutsku klesly teploty na -30 stupňů Celsia, předpověď je až -65.Video: Reuters

 
Článek

V Irkutské oblasti rozprostírající se na severozápadním břehu Bajkalu teploty v nadcházejících pěti dnech klesnou až k –58 stupňům Celsia. V Krasnojarském kraji pak bude zima jen o tři stupně mírnější, píše TASS.

Foto: Windy

Předpověď teplot na páteční ráno

Nejchladněji bude již tradičně v Jakutské oblasti. V Ojmjakonu, nejchladnějším místě na světě obývaném lidmi, již ve středu spadly teploty k -60 stupňům. V Jakutské oblasti bude ale ještě chladněji. Ruští meteorologové očekávají až -63 stupňů.

Podobné mrazy zažili obyvatelé vesnice, která čítá zhruba 500 obyvatel, už v půlce loňského prosince, kdy teplota klesla na -61 stupňů. Takové mrazy zažívali tamní obyvatelé naposledy v roce 2011, kdy místní stanice naměřila -61,1 stupně Celsia.

Je vám zima? Na nejchladnějším obydleném místě světa spadla teplota k -60

Koktejl

Z nízkých teplot mohou mít radost zejména školáci. V oblasti totiž platí pravidlo, že pokud mrazy dosáhnou 55 stupňů pod nulou, nemusí děti chodit do školy. Tyto teploty už jsou zdraví nebezpečné i pro lidi, kteří ve studeném klimatu vyrůstali celý život.

Ruští meteorologové totiž hlásí ještě krutější mrazy, než vychází nejpoužívanějším celosvětovým předpovědním modelům, evropskému ECMWF a americkému GFS, jejichž data využívá také oblíbená mapa předpovědi počasí Windy.

V západní a střední Evropě – až na krátkou zimní epizodu uprostřed prosince – zatím panuje mírná zima, díky které se energetikům daří udržovat vysoké zásoby zemního plynu. Zatímco kremelská propaganda produkuje videoklipy, v nichž figurují na kost zmrzlí Evropané bez ruského plynu, je to právě Rusko, které trápí extrémní zima.

Ta je spojená s oblastmi vysokého tlaku vzduchu, kolem nichž se prohání polární vortex, který je během současné zimní sezony zatím velmi stabilní. Zamyká arktický vzduch z okolí severního pólu na severu a brání jeho „vylití“ do jižních poloh.

Foto: Profimedia.cz

Ojmjakon je považován za nejchladnější místo na zemi, které obývají lidé. V roce 1924 tu údajně naměřili -71,2 stupně Celsia.

Zima jako v Rusku. V nejstudenější vesnici světa klesají teploty i k minus 50 stupňům

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám