Hlavní obsah

Rok a půl po zavedení eura bere obchod pesety

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Ačkoli ve Španělsku nahradilo euro národní měnu pesetu definitivně koncem února 2002, v jednom obchodě s bytovými doplňky na předměstí Madridu letos v září znovu začali brát pesety. Majiteli to zvýšilo obrat o 75 procent.

Foto: Matěj Sládek

Look-Out!

Článek

"Chtěl jsem trochu oživit obchod v září, což bývá tradičně slabý měsíc, a tak jsem si to vyjednal s bankou a ministerstvem financí," vysvětlil majitel obchodu Casa á Alcobendas Camilo Rey.

Peníze ve slamnících

Úřady nic nenamítaly, jen trvaly na tom, aby účetnictví vedl v eurech. Musel ovšem přijmout ještě jednu pokladní, protože počítání tisíců peset je pracnější, ale stálo to prý za to. Přišla řada lidí, kteří měli ještě pesety doma ve slamnících.

"Nejdřív se někteří pokoušeli jen vyměnit u mne pesety za eura a nic nekoupit. Těm jsem se musel omluvit, že nejsem banka," říká Rey. Jiní prý naopak chtěli za eura pesety, že si je schovají jako suvenýry, ale většina opravdu nakupovala. V národní bance se zatím mohou vyměňovat pesety za eura až do odvolání. Ve Španělsku je totiž mezi obyvateli nevyměněných ještě zhruba 339 miliard peset (93 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám