Hlavní obsah

Rohož do auta z Rakouska probudí usínajícího řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linec

Rakouští experti z Univerzity Johanna Keplera v Linci vyvinuli unikátní rohož do automobilů, která pomůže omezit dopravní nehody zaviněné spícím řidičem. Před mikrospánkem chrání podložka pod nohy tak, že registruje změny ve svalovém napětí dolních končetin. A pokud zaznamená zvýšený tlak uvolněním nohou, což signalizuje usínání, začne působit buď silné vibrace, nebo hlasité zvukové signály.

Foto: Profimedia.cz

Usínání za volantem by měla zabránit nová rohožka. Ilustrační foto

Článek

Tým Andrease Rienera z Lince na vývoji rohože finišuje a podle jeho názoru by mohla být pomůcka do automobilů v prodeji už velmi brzy. Riener vyvinul také variantu, kdy na základě signálů z rohože začne řidiči do obličeje foukat studený vzduch, který má upozornit na překročení rychlosti.

„Jsme v konečné fázi projektu. Teď už jen hotový produkt předáme k testování v praxi, pak by mohl být uveden na trh,“ věří Riener. Kvůli mikrospánku za volantem zemřou na evropských dálnicích ročně tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám